Σε μείωση των φόρων στα ακίνητα, µε ταυτόχρονη µείωση του ΦΠΑ κατά 2% ή ακόµα και 3%, η οποία δεν αποκλείεται να συνδυαστεί µε τις αγορές µέσω πιστωτικής κάρτας, προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του \”Πρώτου Θέματος\”, την ερχόμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, θα προτείνει μεταξύ άλλων:

* Μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ή και τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνδεθεί η μείωση με τις αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και για την αγορά των ακινήτων.

* Την κατάργηση της ισχύουσας (αναχρονιστικής) διαδικασίας της διαμόρφωσης των αντικειμενικών τιμών μέσω της Εφορίας.

Οι τιμές θα καθορίζονται πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διαθέτει μία ολοκληρωμένη database με τις πραγματικές τιμές αγοραπωλησιών των ακινήτων, η οποία θα ανανεώνεται ανά τρεις μήνες, με πραγματικά στοιχεία που θα δίνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Εκτός απροόπτου, η σύνδεση των τιμών της Εφορίας με τις τιμές της Τραπέζης της Ελλάδος θα οδηγήσει σε μείωση των αξιών που λαμβάνονται υπόψη από τις ΔΟΥ για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

* Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στο μισό, δηλαδή μεταξύ 4% και 5%, όπως ισχύει και στην Αυστρία.

Σήμερα, ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης ανέρχεται στο 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και στο 10% για την υπόλοιπη αξία του.

* Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Ο πολίτης θα πληρώνει έναν φόρο στον Δήμο και έναν στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook