Πριν από δύο χρόνια ήταν ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας με το άγγιγμα του Μίδα, όπως έλεγαν πολλοί.

Σήμερα η λάμψη από το χρυσάφι των εταιρειών του έχει χαθεί και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης βρίσκεται κατηγορούμενος για πέντε κακουργήματα, ενώ ο εισαγγελέας του έχει απαγορεύσει και την έξοδο από τη χώρα.

Η υπόθεση της κατάρρευσης της Proton Bank έφερε στην επιφάνεια τα περίφημα δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που κατηγορείται ότι πήρε με παράνομο τρόπο και οδήγησαν μάλιστα στην κρατικοποίηση της τράπεζας.

Ο άλλοτε μάγος του Χρηματιστηρίου παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και μιλάει για τις μαζικές εξαγορές μέσων ενημέρωσης που έκανε την τελευταία πενταετία, αφού υποστηρίζει πως για να γίνουν οι δουλειές στην Ελλάδα θα πρέπει να έχεις την υποστήριξη του Τύπου.

Υποστηρίζει πως οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι έωλες, νομικά αστήρικτες και δηλώνει βέβαιος για την τελική του αθώωση. Παράλληλα χαρακτηρίζει τις διώξεις εναντίον του συνωμοσία, ενώ στέλνει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις ότι δεν εκβιάζεται υπονοώντας ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις.
Διέψευσε τις φήμες που τον θέλουν να μένει στο εξωτερικό και ξεκαθάρισε πως ζει στην Ελλάδα με τη σύζυγο του και τα τρία τους παιδία. Ενώ αναφερόμενος στο συνέταιρο του Πέτρο Κυριακίδη είπε «ουδείς βεβαιότερος εχθρός του ευεργετηθέντος».

Στην ερώτηση τη απαντάει σε όσους υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του ήταν ίσως και το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο και πως το μόνο σκάνδαλο είναι η συστηματική προσπάθεια για την επιχειρηματική του εξόντωση. Κάνει λόγο για μία προσπάθεια να συκοφαντηθεί η φήμη του και να γίνει πλιάτσικο στην περιουσία του.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η δική του υπόθεση είναι μια υπόθεση τραπεζική, η οποία ποινικοποιήθηκε μετά από πίεση που άσκησαν πολιτικά, εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και επειδή η Τράπεζα της Ελλάδας προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της για πλημμελή έλεγχο. Αναρωτιέται μάλιστα γιατί οι εισαγγελείς δεν έχουν κινητοποιηθεί και σε άλλες υποθέσεις του τραπεζικού κλάδου., ενώ τονίζει πως οι εισαγγελείς εκούσια ή ακούσια αγνοούν την αρπακτικότητα των πολιτικών, επιχειρηματικών, τραπεζικών και εκδοτικών συστημάτων που ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι.

Αναφερόμενος στην επιστροφή 51 εκατομμυρίων ευρώ, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποστηρίζει πως δεν επέστρεψε χρήματα, γιατί ποτέ δεν είχε πάρει χρήματα. Οι κινήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της συνέχισης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Αυτό που έκανε ήταν να προτείνει τη ρύθμιση δύο δανείων των εταιρειών που συνδέονται με την οικογένεια του, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει τη λειτουργία τους, γι αυτό και θα κρατήσει τη δέσμευση του να καταβάλει 80 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορεί την Τράπεζα της Ελλάδας και της υπόλοιπες τράπεζες πως με τις ενέργειες τους όχι απλώς δε βοηθούν στη ρύθμιση των δανείων, αλλά οδηγούν τις εταιρείες στο κλείσιμο και οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Στην ερώτηση αν νιώθει ενοχές που οι μικρομέτοχοι της Proton Bank έχασαν τις περιουσίες του δηλώνει πως κατανοεί την αγωνία τους, ωστόσο υποστηρίζει πως την κύρια ευθύνη την έχει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ ισχυρίζεται πως για την αποκατάσταση της ζημιάς των μετόχων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία πήρα την τράπεζα από τους μετόχους, προκειμένου όπως λέει «να στήσουν την πρώτη τράπεζα ιδιοκτησία της Τρόικα, Ελπίζουμε πως το ΣτΕ θα εφαρμόσει το Σύνταγμα, αλλιώς θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποστηρίζει πως τα δάνεια από την Proton δεν κατέληξαν ποτέ σε επιχειρήσεις συμφερόντων του. «Τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα είναι αναληθή και ουδεμία σχέση, μετοχική ή άλλη είχα με τις εταιρείες που αναγράφονται σε αυτά. Το σύνολο των δανείων δόθηκε με καθαρά τραπεζικά κριτήρια».

ναφερόμενος στην επιχειρηματική του πορεία του τονίζει «Εργάζομαι από τις το 1990 όταν και έχασα τον πατέρα. Δεκαέξι ώρες την ημέρα για περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο. Δεν μου χαρίστηκε ποτέ κανένας… Ό,τι κέρδη είχα επανεπένδυα το μεγαλύτερο μέρος αυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για εμένα το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο δημιουργίας». Σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς των εταιρειών του ως φτωχές ή χρεοκοπημένες λέει «αν αύριο το πρωί κλείσουν παγκοσμίως όλες οι τραπεζικές ροές χρηματοδότησης και όλα τα δάνεια γίνουν άμεσα απαιτητά, ακόμη και κολοσσοί όπως η CocaCola θα έβαζαν λουκέτο σε μερικές ημέρες».

Μιλώντας για την εμπλοκή του στα media υποστηρίζει «Παροικούμε την Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς, δεν μπορείς να κάνεις τη δουλεία σου ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα χωρίς την άσκησης επιρροής μέσω των εκδοτικών συγκροτημάτων».

Κλείνοντας τη συνέντευξη διευκρίνισε πως ελπίζει οι εισαγγελείς να μην συνεχίσουν να παίζουν την τυφλόμυγα, γιατί όταν χρειαστεί θα πει ονόματα αυτών που τον έβαλαν στο στόχαστρο και προέρχονται από εκδοτικά, επιχειρηματικά, τραπεζικά και πολιτικά συμφέροντα.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook