Την εισαγωγή διευρυμένου χρηματιστηριακού φόρου θα εισηγηθεί η γερμανική κυβέρνηση ως εναλλακτική στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν), σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πληροφορίες για συνέντευξη που παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και, αντ\’ αυτού, ο ίδιος προτίθεται να στηρίξει μια «κατά το δυνατόν ισάξια εναλλακτική, όπως έναν διευρυμένο χρηματιστηριακό φόρο».

Αντίθετες με τον φόρο είναι η Βρετανία και η Σουηδία, ενώ και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ διαφωνούν με την φιλοσοφία του, ειδικά εάν επρόκειτο να εφαρμοστεί μόνο στα όρια της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου φόρου.

Ο Σόιμπλε πάντως ασκεί κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει για την εισαγωγή του φόρου, λέγοντας ότι «αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook