Ενα έξυπνο λογισμικό το οποίο «μεταφράζει» τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας απευθείας σε γραπτές λέξεις ανέπτυξαν σκωτσέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, η καινοτόμος τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην επικοινωνία των κωφών, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμη σε περίπου έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, αναμένεται να βοηθήσει τα άτομα αυτά να επιτύχουν ακόμη και στον επαγγελματικό χώρο καθώς θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν ελεύθερα με τους γύρω τους, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να είναι γνώστες της νοηματικής.

Η τεχνολογία που λύνει τα… χέρια

Ο ηλεκτρονικός «μεταφραστής» βασίζεται σε μια κάμερα η οποία καταγράφει αρχικά τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια, αποστέλλονται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου το ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει τη «μετάφραση» των κινήσεων σε λέξεις.

«Ενα από τα πλέον καινοτόμα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι το γεγονός ότι επιτρέπει στα άτομα που “μιλούν” τη νοηματική να αναπτύσσουν δικές τους κινήσεις χεριών οι οποίες θα εκφράζουν συγκεκριμένους όρους που πρέπει να έχουν στο λεξιλόγιό τους (π.χ. λόγω δουλειάς), αλλά τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εκφράσουν μέσω της βρετανικής νοηματικής γλώσσας (BSL)» εξηγεί ο δρ Ερνέστο Κομπατάντζελο, λέκτορας πληροφορικής και ιδρυτής του τεχνοβλαστού του πανεπιστημίου, Technabling, που βρίσκεται πίσω από το όλο εγχείρημα.

Σύντομα και σε app

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μετατρέψουν το βασικό λογισμικό «μετάφρασης» της νοηματικής γλώσσας, γνωστό και ως Portable Sign Language Translator (PSLT), σε μια εύχρηστη εφαρμογή που θα μπορεί να συνοδεύει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ, ταμπλέτες, smartphones και άλλες φορητές συσκευές.

Από την πλευρά του ο ερευνητής με προβλήματα ακοής και «ομιλητής» της νοηματικής, δρ Τζέιμς Κρίστι, έσπευσε να σχολιάσει: «Το PSLT γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των εκ γενετής κωφών ατόμων, των ατόμων που έχασαν την ακοή τους σε μικρή ηλικία, εκείνων που έχασαν την ακοή τους σταδιακά με την πάροδο των ετών αλλά και των ακουόντων – ιδιαίτερα στην περίπτωση της διαπροσωπικής επικοινωνίας ή της ομαδικής επικοινωνίας σε επαγγελματικό επίπεδο».

tovimascience

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook