Την ανάγκη να ξαναβρεί η Ευρώπη τον προσανατολισμό της θίγουν με επιστολή τους οι "Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης" με αφορμή την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης.

Η 55η επέτειος υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης , αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας, του οποίου οι ρυθμίσεις αν και κατά βάση αφορούσαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, οδήγησαν τελικά στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά, ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο δίλημμα σχετικά με την στρατηγική της κατεύθυνση, η λογική της αποδυνάμωσης της θεσμικής Ευρώπης, η ενίσχυση ακραίων εθνικιστικών και ριζοσπαστικών κινήσεων, συνιστούν ένα μείγμα αδιεξόδων που υπονομεύει την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Εν μέσω αυτών των συγκυριών,το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα, με πολιτική αυτονομία , παρεμβαίνει στην προώθηση του αιτήματος για μια ισχυρότερη & πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση , για ένα κοινοτικό σύμφωνο ανάπτυξης & βιώσιμης οικονομικής διακυβέρνησης, για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης που θα οδηγήσει στην βαθύτερη ολοκλήρωση, στην εξασφάλιση δημοκρατικής συγκατάθεσης των Πολιτών της , στην διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, στην επαναφορά μέσα απο πιο ώριμες συνθήκες του αιτήματος για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Σήμερα, που εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, το μήνυμα της Συνθήκης της Ρώμης είναι επίκαιρο, απαιτείται να δοθεί ώθηση στο ενοποιητικό εγχείρημα, με σεβασμό στον κοινοτισμό.

Γιατί, η Ευρώπη, πρέπει να ξαναβρεί τον πολιτικό οραματισμό της , την ώρα που οι δυνάμεις του αντιευρωπαϊσμού, στην αριστερά και στην δεξιά, επιδιώκουν την επιστροφή σε μια Ευρώπη των εθνικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων.