Με το συμπέρασμα ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί τελικά από την κρίση του ευρώ, το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, παρουσίασε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το τι σημαίνει για τους Γερμανούς η ελληνική κρίση.

«Μ\’ αυτό το ρεπορτάζ θέλαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τα παραμύθια που μας πλασάρουν για Γερμανούς που πάντα πληρώνουν για τους άλλους» αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάστρια του καναλιού.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όταν στη γερμανική Βουλή εγκρίθηκε το πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, οι εφημερίδες έκαναν λόγο για υπέρογκο ποσό, περνώντας το μήνυμα ότι οι Γερμανοί στέλνουν συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος, όμως, αυτού του ποσού, επισημαίνει, είναι εγγυήσεις, οι οποίες θα αποπληρωθούν μόνο αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Τα χρήματα που η Γερμανία έχει πληρώσει μέχρι σήμερα είναι ένα ποσό συγκριτικά πολύ μικρότερο. Αυτό το παραδέχεται και η κυβέρνηση, σημειώνει το ρεπορτάζ. Όσο για τα «αληθινά χρήματα»; Είναι 15,2 δισ. ευρώ!

Οι δημοσιογράφοι ψάχνουν να βρουν αν είναι ενημερωμένα σχετικώς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και αν ξέρουν πόσα χρήματα τελικά έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα. Οι απαντήσεις σοκάρουν. Γίνεται λόγος για 123 δισ. ευρώ «στο περίπου», ενώ όταν ο ρεπόρτερ αναφέρει σε έτερο μέλος της αρμόδιας Επιτροπής ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για 15,2 δισ. ευρώ, απαντά ότι «δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπλέκονται και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα».

Η Γερμανία, άλλωστε, έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από την κρίση, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Η κρίση πιέζει το ευρώ προς τα κάτω κι έτσι τα γερμανικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά στην παγκόσμια αγορά, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook