Την απειλή από τα μικρότερα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου αντιμετωπίζει πλέον η ΝΔ και στρέφει τα πυρά της εναντίον των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προκάλεσαν εκνευρισμό στο επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ.  Ωστόσο καμία δεν δίνει προοπτική αυτοδυναμίας στη ΝΔ που είναι ο βασικός στόχος τον οποίο διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου, όπως λέει, να έχει την δυνατότητα να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο εσωτερικό και την αναγκαία διαπραγματευτική ισχύ στο εξωτερικό.

 Στο στόχαστρο της ΝΔ μπαίνουν πλέον οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” του κ. Πάνου Καμμένου. Οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν να κινείται γύρω στο 10% και να αποσπά ένα σημαντικό ποσοστό από τη ΝΔ αν και προσελκύει αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση την περασμένη Πέμπτη μιλώντας υποτιμητικά για “κομματίδια” που θέλουν να εμποδίσουν την αυτοδυναμία της ΝΔ. Την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά επανέλαβαν αρκετά στελέχη της ΝΔ ενώ ο μεταγραφείς κ. Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε τον κ. Καμμένο δημαγωγό. Υπήρξαν δε και προσωπικές επιθέσεις στον κ. Καμμένο για το Χρηματιστήριο την περίοδο 2000 και για την χρήση ελικοπτέρων όταν ήταν υφυπουργός Αιγαίου.

Ο κ. Καμμένος απάντησε στον κ. Σαμαρά θυμίζοντάς του την Πολιτική Άνοιξη που εκείνη την εποχή ήταν “κομματίδιο” ενώ απαξίωσε τον κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι “η ενασχόληση μαζί του εμπίπτει στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ”.

Οι επιθέσεις πάντως θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές προκειμένου να αποδομήσουν τους “Ανεξάρτητους Έλληνες” και να μειώσουν την τελική εκλογική απήχηση του κόμματος.

Γενικότερα πάντως ο κ. Καμμένος προσπαθεί να απαντά πολιτικά και επισημαίνει ότι “εκείνο που τους ενοχλεί δεν είναι βέβαια το παρελθόν του αλλά η δυναμική που καταγράφουν οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες”. Σε σημαντικό βαθμό η πορεία του νέου κόμματος θα εξαρτηθεί από το αν θα διευρύνει την προς το παρόν μονοθεματική αντιμνημονιακή ατζέντα του.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του ήδη επιχειρεί να συγκρατήσει τις απώλειες που προκάλεσε η υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου κάνοντας δεξιά στροφή και ανεβάζοντας στην ατζέντα του τα θέματα της επιβολής της τάξης και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Διακινδυνεύει βέβαια να έχει απώλειες και από τον μεσαίο χώρο ενώ σταδιακά δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει την επιστροφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο κόμμα.

Φυσικά η πολιτική του Μνημονίου θα είναι το κυρίαρχο θέμα των εκλογών. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να βγει από το στενό κοστούμι που έχουν επιβάλλει οι εταίροι μας με το πρόσφατο ταξίδι του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Ραχόι και Κοέλιο. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα και οι τρεις πολιτικοί συμφωνούν ότι μόνη η δημοσιονομική πολιτική δεν αρκεί και απαιτούνται μέτρα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανίσει ότι υπάρχει μέτωπο των χωρών του Νότου κάτι που θα τον οφελήσει προεκλογικά ενώ θα του δώσει διαπραγματευτικά όπλα στο εξωτερικό μετεκλογικά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τις συναντήσεις του με τους πρωθυπουργούς: “Γυρνώντας από το ταξίδι στην Ιβηρική Χερσόνησο, λέω, με βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε δύο καλούς φίλους, τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Είναι κοινή η μοίρα μας, κοινά τα προβλήματα, κοινή η αγωνία για το θέμα της οικονομίας, για την ανάγκη της ανάπτυξης και για την ανάγκη της πάταξης της λαθρομετανάστευσης”. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός  ευχήθηκε στον Αντώνη Σαμαρά το καλύτερο για τις εκλογές στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες αξίζουν καλύτερη κυβέρνηση και ισχυρή πλειοψηφία για την αλλαγή στη χώρα σας. Φυσικά, είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να κάνει τη δουλειά».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook