ΑΛΗΘΕΙΑ

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τις τηγανιτές πατάτες. Είναι άραγε καλές για την υγεία μας; Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε;

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της καθώς και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.

Η πατάτα έχει ως κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό τους υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητές του.

Οι τηγανιτές πατάτες είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με τις βραστές ή ψητές.

Είναι πραγματικά πιο νόστιμες, αλλά έχουν περισσότερες θερμίδες. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα λαδιού που χρειάζεται για να τηγανιστούν.

Προτιμώμενο, λοιπόν, είναι να καταναλώνετε με μέτρο τις τηγανιτές πατάτες, δηλαδή να τις μαγειρεύετε πιο σπάνια και να μην τρώτε μεγάλη ποσότητα.

Έχοντας μέτρο στην κατανάλωσή τους είναι σίγουρο πως ούτε θα σας βλάψουν αλλά ούτε κιλά περιττά θα σας φορτώσουν.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
(Βιογραφικό σημείωμα)