Δεκάδες διαφωνούντες έχουν συλληφθεί από τις κομουνιστικές αρχές στην Κούβα ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Αβάνα, ανακοίνωσαν αντιπολιτευόμενες οργανώσεις. Οι περισσότερες από τις συλλήψεις έγιναν στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο Πάπας αναμένεται να χοροστατήσει σε λειτουργία σήμερα το βράδυ.

Ο Χοσέ Μανουέλ Φερέρ της απαγορευμένης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Πατριωτική Ένωση της Κούβας δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας προέβησαν σε 150 συλλήψεις γιατί ήθελαν να αποτρέψουν οποιαδήποτε δράση διαφωνούντων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ποντίφικα, η οποία είναι η πρώτη του στην Κούβα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές "εμποδίζουν σε ίδιο αριθμό ακτιβιστών να βγει από το σπίτι του ή να παρακολουθήσει λειτουργίες ή τελετές για την υποδοχή του Πάπα", ο οποίος αναμένεται αρχικά να επισκεφθεί το Σαντιάγο ντε Κούμπα κατά την 48ωρη παραμονή του στη χώρα.

Ορισμένες οργανώσεις διαφωνούντων ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πάπα, αν και το Βατικανό έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τέτοιες συναντήσεις.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος θα μεταβεί στην Κούβα από το Μεξικό, αναμένεται να παραμείνει στη χώρα για λιγότερο από 48 ώρες. Ο Πάπας θα επισκεφθεί το Σαντιάγο ντε Κούμπα και την Αβάνα και αναμένεται να επιστρέψει στη Ρώμη την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι "η καταστολή αποτελεί ρουτίνα" στην Κούβα και ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται καθώς υπάρχει "σταθερή αύξηση του αριθμού των αυθαίρετων κρατήσεων".

Τους τελευταίους μήνες η Καθολική Εκκλησία της Κούβας διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων διαφωνούντων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναγκάστηκαν να εξοριστούν στην Ισπανία.

Πολλοί Κουβανοί έχουν εκφράσει την ελπίδα η επίσκεψη του Πάπα να δώσει μια ώθηση στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.