Προώθηση του νόμου του 2010  για τα ιδιωτικά σχολεία έκανε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, προκειμένου να διευκρινισθούν κάποια ζητήματα, όπως είπε σε δήλωσή του.

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, καταγγέλλοντας ότι με την τροπολογία αυτή διευκολύνονται οι απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας στη δήλωσή  επισημαίνει  «Πρόκειται για το Νόμο 3848 που έχει ψηφισθεί το 2010 και ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα άλλα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τηρούν το Νόμο και άλλα όχι, και ως εκ τούτου να υπάρχουν διαφοροποιημένες αποφάσεις και να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες. Σημειωτέον, η διάταξη αφορά έναν εκπαιδευτικό ανά έτος και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης».

Και ο υπουργός συνεχίζει:«Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ουσία του θέματος, επισημαίνεται το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Το γεγονός  αυτό προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων ειδικά όταν οι  τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους,  πλέον, να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι με την ίδια τροπολογία δημιουργούνται στα ιδιωτικά σχολεία νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατ΄εξοχήν πλήττονται από την ανεργία, ενώ παράλληλα λύνονται σοβαρά προβλήματα σχετικά με την εισαγωγή τριτέκνων και πολυτέκνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να διδάσκουν περισσότερες από μια ξένες γλώσσες σε παράλληλα οι εκπρόσωποι  της ΟΙΕΛΕ θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει:   «ούτε οι απολύσεις απελευθερώνονται, αφού παραμένει ο ακραίος περιορισμός της μιας επιτρεπόμενης απόλυσης ανά σχολείο το χρόνο, ούτε παύει ο έλεγχος της καταχρηστικότητας της απόλυσης. ο έλεγχος της καταχρηστικότητας μεταφέρεται από τους συνδικαλιστές στους δικαστές, όπως ισχύει και για κάθε άλλο έλληνα εργαζόμενο».