Σαφές μήνυμα ότι θα χειριστεί ο ίδιος το θέμα των διαγραφέντων και κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ιπποκράτους με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει στις 09:30 το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το θέμα της επιστροφής ή μη των διαγραφέντων. Επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστεί η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής.

Τα Νέα αναφέρουν ότι σε non paper της Ιπποκράτους σε σχέση με τους διαγραφέντες βουλευτές επισημαίνεται πως θα εξεταστούν όλες οι κατηγορίες βουλευτών που κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν σε «ειδική» κατάσταση.

Σε αυτούς εντάσσονται οι οκτώ βουλευτές που εξακολουθούν να είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι οποίοι ψήφισαν το νέο πρόγραμμα επί της αρχής, όλα τα μετέπειτα νομοθετήματα και τη δανειακή σύμβαση και λειτουργούν κανονικά και με συνέπεια ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο ίδιο non paper αναφέρεται πως υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι ψήφισαν διαφοροποιούμενοι από την κομματική γραμμή και δεν ανήκουν τώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρούν ότι είναι μέλη του Κινήματος, μετείχαν στη διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και είναι έτοιμοι να ψηφίσουν όλα τα σχετικά νομοθετήματα, υποδηλώνοντας την πλήρη και ανεπιφύλακτη πλέον αποδοχή της πολιτικής του κόμματος σε αντίθεση με την οποιαδήποτε διαφοροποίησή τους.

Πάντως, στη διάρκεια της σύσκεψης με τα κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές ανακοινώνουν μεμονωμένα στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν προτίθενται να είναι υποψήφιοι.

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έψεξε τον παρόντα Σ. Ξυνίδη λέγοντάς του ότι «θα βοηθήσεις στο κόμμα». Έσπευσε επίσης να προαναγγείλει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι οι Βαγγέλης Αργύρης, Βασίλης Γερανίδης και Νίκος Σαλαγιάννης, καθώς -όπως ανακοινώθηκε- ο τελευταίος αναλαμβάνει γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι κ. Γερανίδης και Αργύρης θα μετέχουν στην επιτροπή ψηφοδελτίων του Κινήματος.

Όμως, «όχι» στην πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συστράτευση εν όψει των εκλογών λένε τόσο ο Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο Γ.Φλωρίδης, σε δηλώσεις του στον Realfm, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν αρκεί μία συγγνώμη όταν το ΠΑΣΟΚ έχει την εξ αδιαιρέτου ευθύνη για το ότι έφτασε η Ελλάδα εδώ». Από την πλευρά του ο Αλ.Παπαδόπουλος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αν και δεν έχει κάνει κάποια δημόσια δήλωση, εντούτοις δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι δεν επιθυμεί να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά.