Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με λευκό φορολογικό μητρώο, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχος ώς τον Ιούνιο να επιστραφεί στις επιχειρήσεις ΦΠΑ ύψους 3 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Εντός της εβδομάδας, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το νέο σύστημα επιστροφών μέσω του συστήματος Elenxis, με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και το φορολογικό «ποινικό μητρώο» του φορολογουμένου, αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών-οφειλών και μπλόκο επστροφών για ενδελεχή έλεγχο όταν το σύστημα μέσω ανάλυσης κριτηρίων κινδύνου χτυπά «κόκκινο».

Το «φέσι» στην αγορά από τη μη επιστροφή ΦΠΑ αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολλά οφείλονται κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

«Με το νέο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ, δεν θα μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι» δηλώνει στην εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, διευκρινίζοντας ότι ήδη γίνεται η τεχνική προεργασία από την ΓΓΠΣ, ώστε το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook