Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο της, πριν η Βουλή κλείσει, τα κόμματα επιστρέφουν στις παραδοσιακές προεκλογικές τακτικές τους. Το σκηνικό της αντιπαράθεσης που έχει στηθεί, συνθέτουν η απόσυρση ολόκληρου νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, για πρώτη φορά στα χρονικά, η απόσυρση της ΝΔ από το διάλογο για το φορολογικό, η μη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις ριζικές αλλαγές στα υπουργεία, η αμφισβήτηση για τον τρόπο  απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, καθώς και τα πυρά για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων.

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι αυτό εικόνα συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης: «Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ΝΔ έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία. Ίσως η καθαρή εντολή να είναι και η καλύτερη λύση. Αλλά τώρα που μιλάμε είναι προεκλογική περίοδος, οπότε ως ένα σημείο οι αντιπαραθέσεις είναι δικαιολογημένες».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις επιδοτήσεις των νέων αγροτών και στις συγχωνεύσεις αγροτικών φορέων που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΝΔ προειδοποίησε ότι δεν θα το ψηφίσει, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι προειδοποιητικές βολές εκ μέρους της ΝΔ έπεσαν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δεν εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση των υπουργείων. Βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν διευκρινίσεις, ενώ στελέχη επισήμαιναν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί από το σχέδιο, που πάντως είχε καταρτιστεί στη βάση διακομματικού διαλόγου.

Η συνέχεια δόθηκε με αφορμή τα τεκμήρια για τους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιήθηκαν πρόσφατα και οδήγησαν τη ΝΔ στην απόφαση να αποχωρήσει από τον διάλογο για το νέο Φορολογικό, παρά την αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών που απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση.

Επόμενο θέμα αντιπαράθεσης, η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί. Το νομοσχέδιο έφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Μεταφορών Μ.Βορίδης -στέλεχος της ΝΔ, πλέον- για να δεχθεί τα βέλη του πρώην υπουργού Μεταφορών Γ.Ραγκούση. Το ζήτημα συζητήθηκε, δε, σε σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης κατήγγειλε εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Όπως είπε, το θέμα δεν είναι μόνο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί, αλλά είναι γενικότερο και πολύ σημαντικό, καθώς όπως τόνισε: «Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει με λογικές εξαιρέσεων. Δεν μπορούμε να κάνουμε χάρες σε κοινωνικές ομάδες».

Πολιτική ένταση προκλήθηκε και για τις εποχικές προσλήψεις στα ΕΛΤΑ. Η ΝΔ εξαπέλυσε πυρά κατά του Ευ.Βενιζέλου για την έγκριση των προσλήψεων, ωστόσο όπως αποδείχθηκε τις προσλήψεις αυτές είχε ζητήσει ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης.

Η ΝΔ, κυρίως, φαίνεται να επιστρέφει στην αντιπολιτευτική τακτική, επιχειρώντας να αποτινάξει το βάρος της συγκυβέρνησης, προσδοκώντας αύξηση ποσοστών. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι κάλπες στήνονται σύντομα και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ερωτηθείς συγκεκριμένα για το θέμα των τεκμηρίων στα αυθαίρετα, δήλωσε: «Θα το δούμε εμείς αυτό σε 40 ημέρες», ενώ πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να έρχονται άσχετες τροπολογίες σε τόσο σημαντικά νομοσχέδια».

Εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ενισχύεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο της. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Βουλή θα κλείσει την Μ.Τετάρτη 11 Απριλίου και οι κάλπες θα στηθούν το πιθανότερο στις 6 Μαΐου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook