Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει παρά τα ευρωπαϊκά προβλήματα, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται, ανέφερε στο CNBC ο πρόεδρος της Goldman Sachs Jim O’ Neill.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ευρωζώνη σημείωσε ότι, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι η μη ευελιξία του εργατικού της δυναμικού. Έτσι, είναι δύσκολο για τους ανέργους από χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα να μπορέσουν προσωρινά να εργαστούν σε χώρες όπως η Γερμανία.

Επιπλέον ανέφερε ότι, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, που πυροδότησαν τις ανησυχίες ότι η κρίση εξαπλώνεται. Η Ιρλανδία έχει λάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti, εργάζεται σκληρά για την εισαγωγή των πολυπόθητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αναλυτές έχουν εδώ και καιρό προτείνει στους αξιωματούχους της ΕΕ να παρουσιάσουν μια συνοχή απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που προτίθενται να εφαρμόσουν και στα βήματα που θα ακολουθήσουν για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Οι δημόσιες σχέσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων δεν είναι ακόμα καλές», ανέφερε ο Jim O’Neill.

Εν συνεχεία ο O’Neill.σημείωσε ότι,  «οι επενδυτές έχουν εμμονή με τα προβλήματα των Δυτικών οικονομιών, αλλά η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ενώ στην Ευρώπη, κάποιες χώρες τα πάνε καλύτερα από άλλες».

Όπως είπε, σε γενικές γραμμές «cash is king», οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι και προσεκτικοί πια, επικαλούμενος το παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας όταν με την πρώτη κακή είδηση, επικράτησε πανικός. «Αυτή η διάθεση επικρατεί σε όλους τους τομείς», τόνισε.

Λόγω αυτού, εξήγησε ο O’Neill, είναι δύσκολο για τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές μετοχών, καθώς το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook