Για την Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, τόνισε την Τρίτη ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Οι περυσινοί οικονομικοί δείκτες έδειξαν μια σημαντική υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ενθαρρυντικά σημάδια προέκυψαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και οι οικονομικοί δείκτες σταθεροποιήθηκαν ή άρχισαν να βελτιώνονται […] όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ», δήλωσε σε ομιλία του στην Μπανγκόκ.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ χαιρέτισε το τελευταίο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ. Όμως, προσέθεσε, «δεν υπάρχει χώρος για αυταρέσκεια. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Η πρόοδος στην παγκόσμια οικονομία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα «εξακολουθεί να είναι πολύ εύθραυστη […] Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικοί. Η πιο άμεση ανησυχία είναι μια νέα κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζοντας τη δυνατότητα παροχής οικονομικών κινήτρων, ενώ και η ανεργία είναι επίσης υψηλή, ανέφερε ακόμα ο κ. Σινοχάρα.

«Είμαστε σε ένα πολύ στενό δρόμο προς την ανάκαμψη της οικονομίας και ο κίνδυνος του εκτροχιασμού είναι πολύ υψηλός», είπε.

Ο ίδιος κάλεσε εξάλλου τις ανεπτυγμένες χώρες να θέσουν σε εφαρμογή «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διορθώσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κρίση» και τις αναπτυσσόμενες χώρες να παραμείνουν σε «επιφυλακή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook