Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις των ρεπουμπλικάνων για μια συνομιλία του που ακούστηκε από ανοικτά δημοσιογραφικά μικρόφωνα στη Σεούλ με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόοδος σε συνομιλίες δύσκολων θεμάτων σημειώνεται μόνο με την εξασφάλιση πρώτα ευρείας πολιτικής ομοφωνίας στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα, ο οποίος συνάντησε την Δευτέρα τον Μεντβέντεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ, τού ζήτησε ένα περιθώριο ελιγμών, κυρίως στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσιογράφους που άκουσαν ένα μέρος της συνομιλίας από ένα μικρόφωνο που είχε μείνει ανοικτό.

\”Είναι η τελευταία μου εκλογή. Μετά την εκλογή μου θα έχω μεγαλύτερη ευελιξία\”, είπε ο Ομπάμα, σύμφωνα με μια αναμετάδοση της συνομιλίας από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Στις ΗΠΑ οι ρεπουμπλικάνοι, κυρίως ο επικρατέστερος για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ, εκμεταλλεύτηκαν στις δηλώσεις αυτές καταγγέλλοντας το διπλό παιχνίδι, όπως το χαρακτήρισαν, του δημοκρατικού προέδρου.

Ο Ομπάμα αντέκρουσε τα επιχειρήματά τους, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τίποτε στο θέμα αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια ευρεία πολιτική ομοφωνία στην Ουάσινγκτον. \”Ο μόνος τρόπος για μένα να προχωρήσω στα θέματα αυτά είναι να συμβουλευτώ το Πεντάγωνο, το Κογκρέσο και να λάβω την υποστήριξη των δύο κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού\”, δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στη Σεούλ. \”Ειλικρινά, η παρούσα συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους σοβαρές συζητήσεις. Πιστεύω ότι αυτά που γράψατε τις τελευταίες 24 ώρες το δείχνουν αρκετά καλά\”, τούς είπε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε \”ιδιαίτερα ανήσυχος\” μετά τις δηλώσεις του προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, \”λέει κάτι και μετά κάνει κάτι άλλο\”. \”Η Ρωσία δεν είναι φίλη (των ΗΠΑ) στη διεθνή σκηνή και είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε αυτόν τον πρόεδρο να επιδιώκει περισσότερη ευελιξία, και να μην λογαριάζει τους Αμερικανούς για τις σχέσεις του με τη Ρωσία\”, τόνισε ο Ρόμνεϊ στο CNN.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook