Η εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων αποτελεί πλέον στόχο της εκτεταμένης έρευνας που ξεκινά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνει το ελληνικό δημόσιο από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα τα οποίο έχει προσλάβει διαστάσεις λερναίας ύδρας, αλλά και οι καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, μπαίνουν στο επίκεντρο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας η οποία πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα σε βάθος μάλιστα δεκαετίας. Ο οικονομικός εισαγγελέας ανοίγοντας το φάκελο λαθρεμπορία, στοχεύει να εξακριβώσει εάν υπάρχει ανοχή ή συνέργεια υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε τα κυκλώματα της λαθρεμπορίας να δρουν ανεξέλεγκτα με απίστευτη ευκολία.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να ερευνηθεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας και εάν αυτά εφαρμόστηκαν ή έμειναν απλά στα χαρτιά. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν εφαρμόστηκαν, θα εξακριβωθεί για ποιους λόγους και από ποιους επεδείχθη ολιγωρία. Βασικός μάρτυρας στην έρευνα, θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής Γ. Σούρλας, ο οποίος είχε προβεί σε καταγγελίες για λαθρεμπορία στις ένοπλες δυνάμεις ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής τον Μάιο του 2011.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Σούρλα που έχει αποκαλύψει η zougla gr, στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων συντελείται εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερ-πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ\’ τους μισθούς και τις συντάξεις» είχε υποστηρίξει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. «Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή. Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω -και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας. Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σούρλας.

Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να στραφεί σε όλα τα κυκλώματα λαθρεμπορίας που δρουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και αυτό γιατί υπάρχουν σωρεία καταγγελιών πως τα κρούσματα λαθρεμπορίας σημειώνονται σε όλη τη χώρα και το φαινόμενο δείχνει πως έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook