Στη Σερβία ζουν περίπου 800.000 – 900.000 άστεγοι ή άνθρωποι που κινδυνεύουν άμεσα να γίνουν άστεγοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμηνιαίας έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Κέντρο για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης κοινωνικά πληττόμενων ομάδων «Housing Centre».

Οι άστεγοι στη Σερβία είναι κυρίως άνδρες, χαμηλής εκπαίδευσης, άνεργοι ή απασχολούμενοι σε ανασφαλείς ή με πολύ μικρό μισθό εργασίες. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε άτομα από κέντρα υποδοχής και ξενώνες για ενήλικες ή ηλικιωμένους, δήλωσε στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου η κοινωνιολόγος της μη κυβερνητικής οργάνωσης και συντονίστρια της έρευνας Μιλένα Τιμοτίγιεβιτς.

«Στα κέντρα υποδοχής της Σερβίας διαμένουν κυρίως άνδρες, ηλικίας 51-65 ετών, που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Είναι γεννημένοι στο Βελιγράδι, έχουν φοιτήσει σε οκτώ η λιγότερες τάξεις της βασικής εκπαίδευσης, είναι άνεργοι για πάνω από πέντε χρόνια και ένας στους τέσσερις για πάνω από 10 χρόνια» εξήγησε η συντονίστρια της έρευνας.

Οι άστεγοι που έχουν μείνει χωρίς εργασία, συχνότερα απασχολούνταν σε χειρωνακτικές εργασίες σε κρατικές επιχειρήσεις και τώρα δεν έχουν έσοδα ούτε από εργασία ούτε από σύνταξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άστεγοι δεν έχουν παιδιά, συγγενείς ή φίλους που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Συχνά υποφέρουν από προβλήματα υγείας, κυρίως ψυχικά, αλλά έχουν υγειονομική περίθαλψη και υποβάλλονται σε θεραπείες. Ένας στους τρεις ανθρώπους στη Σερβία που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Στην ερώτηση τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει τον εαυτό του, απαντά ότι δεν γνωρίζει ή ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι μόνος του, ανέφερε η κ. Τιμοτίγιεβιτς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40% των αστέγων που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής έχουν πρόβλημα αλκοολισμού ή εθισμού στα ναρκωτικά. Ένας στους τρεις έχει απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και ένας στους εννιά έχει απεξαρτηθεί από το αλκοόλ.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ένας στους τρεις έχει συλληφθεί μία ή περισσότερες φορές και ένας στους τέσσερις έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. Το γενικό προφίλ του αστέγου στη Σερβία δεν διαφέρει από εκείνο στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αύξηση του αριθμού των αστέγων συνδέεται με την οικονομική κρίση και σε σύγκριση με αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες η Σερβία έχει πολλές ελλείψεις όσον αφορά τη θεσμική στήριξη της συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook