Διαδικτυακό ψηφιακό αρχείο με φωτογραφίες και έγγραφα που ανήκουν στον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, δημιούργησε η Google σε συνεργασία με το Νοτιοαφρικανικό Κέντρο Μνήμης Νέλσον Μαντέλα (NMCM).

Δείτε το αρχείο του Νέλσον Μαντέλα

«Συνεργαστήκαμε στενά με το Κέντρο για να δημιουργήσουμε μία διαδραστική διαδικτυακή εμπειρία και ευελπιστούμε πως θα σας εμπνεύσουμε και εσάς τόσο, όσο εμπνευσθήκαμε κι εμείς», τονίζει στο ιστολόγιό του ο όμιλος Google. Τα αρχεία περιέχουν έναν «πλούτο από πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή και την κληρονομιά του αξιόλογου Αφρικανού ηγέτη», αναφέρει ο όμιλος.

Η πρόσβαση στο αρχείο θα είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Το περιεχόμενο του αρχείου θα διαιρείται σε διάφορες εποχές της ζωής του Μαντέλα, ο οποίος έπειτα από 27 χρόνια στη φυλακή έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994. Ο Μαντέλα, που σήμερα είναι 93 ετών συμπλήρωσε μία θητεία στην προεδρία της χώρας του και κατόπιν αποσύρθηκε από τα κοινά, ζώντας έκτοτε διακριτικά κάνοντας σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις.

Στο υλικό του ψηφιοποιημένου αρχείου περιλαμβάνονται και οι επιστολές του Μαντέλα προς τους φίλους και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή, όπως επίσης και οι απόψεις για τον Μαντέλα από άλλες προσωπικότητες, όπως ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Το ίδρυμα του Μαντέλα επισημαίνει ότι το υλικό αρχειοθετήθηκε από τη Google, αλλά η ιδιοκτησία του δεν έχει μεταβιβασθεί στην αμερικανική εταιρεία.

Η Google δρομολόγησε το διαδικτυακό αυτό σχέδιο πριν ένα χρόνο, χορηγώντας παράλληλα μία δωρεά 1,25 εκατ. δολαρίων στο NMCM.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό