Την ενίσχυση των προσπαθειών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την Αθήνα ο Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν υλοποιούνται από τη χώρα μας αρκετά γρήγορα.

«Ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Ο κ. Ρεν αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες», καθώς «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως «αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας στην εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων» και την ανάταξη των οικονομικών της.

«Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.

«Η τρόικα μπορεί να διευκολύνει, μπορεί να επιτρέψει, μπορεί να υποστηρίξει (…) αλλά στο τέλος, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.