Τον δρόμο των επιστροφών ΦΠΑ 3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με απλές, γρήγορες και «αντικειμενικές» διαδικασίες, στις οποίες δεν θα χωρά ανθρώπινο χέρι, άρα ούτε και λάδωμα, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, με την οποία θα καθιερώνει επιστροφές ΦΠΑ μέσω του συστήματος Elenxis, με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και το φορολογικό «ποινικό μητρώο» του φορολογούμενου, αυτόματο συμψηφισμό μεταξύ επιστροφών και οφειλών και μπλόκο επιστροφών για ενδελεχή έλεγχο όταν το σύστημα μέσω ανάλυσης κριτηρίων κινδύνου χτυπάει κόκκινο.

Το νέο σύστημα φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Ιούνιο.

Η φιλοσοφία του νέου συστήματος είναι απλή

Κατά την υποβολή του αιτήματος επιστροφής ΦΠΑ, τα στοιχεία του αιτούντος μπαίνουν απευθείας σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Elenxis, το οποίο με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου προσδιορίζει το μητρώο του φορολογουμένου και καταγράφει ημερολογιακά. Αν αυτός δεν έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε φορολογικές παραβάσεις, όπως για παράδειγμα εικονικές εξαγωγές ή λήψη – έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, παίρνει πόντους προτεραιότητας στην επιστροφή.

Τη μεγαλύτερη βαρύτητα για την επετηρίδα των επιστροφών ΦΠΑ θα διαδραματίζει ακριβώς το προφίλ του φορολογουμένου, αν έχει απασχολήσει δηλαδή ή όχι με παρατυπίες ή παρανομίες τις φορολογικές αρχές.

Θα μετρούν, επίσης, η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αλλά και το ποσό της επιστροφής, και τα μικρότερα ποσά θα εξυπηρετούνται επίσης κατά προτεραιότητα. Όλα αυτά θα γίνονται αυτόματα μέσω του συστήματος που καταρτίζει η ΓΓΠΣ, ενώ και οι πληρωμές των επιστροφών θα γίνονται χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι.

Η πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ θα γίνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αυτόματα θα κάνει νωρίτερα τυχόν συμψηφισμούς με χρέη των συγκεκριμένων φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων

Στο σύστημα θα παρεμβαίνουν και «επιθεωρητές». Από τα μέσα Απριλίου δημιουργείται στο υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης υπηρεσίας της αστυνομίας. Ένα από τα αντικείμενά της θα είναι το στενό μαρκάρισμα των υπαλλήλων εκείνων που ελέγχουν τις επιχειρήσεις οι οποίες κόπηκαν από το Elenxis για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ. Επικουρικά και το ΣΔΟΕ θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν υψηλές επιστροφές ΦΠΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αποφάσεις και για την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ με εμπλοκή των τραπεζών στην απόδοση του φόρου.

Σε συναλλαγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ και διενεργούνται υποχρεωτικά από τις αρχές του έτους μέσω τραπεζικών επιταγών ή πιστωτικών καρτών, προωθούνται η παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες που μεσολαβούν στη συναλλαγή και η άμεση απόδοσή του στο Δημόσιο.

Στις επιχειρήσεις θα αποδίδεται μόνο το ποσό της συναλλαγής, χωρίς ΦΠΑ.

Για συναλλαγές μικρότερου ύψους, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την παροχή κινήτρου επιστροφής 1% της συναλλαγής στον καταναλωτή, ώστε οι φορολογούμενοι να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ώστε και πάλι η συναλλαγή να περνά μέσω τραπέζης και να παρακρατείται ο ΦΠΑ.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook