Για τις 5 Απριλίου διακόπηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου «Ασπίς» Παύλου Ψωμιάδη, για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προσκομίσει στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για να συνεχιστεί η λειτουργία της ασφαλιστικής Ασπίς Πρόνοια, ενώ η δεύτερη δίκη που είχε σήμερα, σχετικά με την εξαπάτηση επενδυτών της Ασπίς Capital, διακόπηκε για τις 10 Απριλίου.

Ο Παύλος Ψωμιάδης -απών από το δικαστήριο- που είναι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της Ασπίς, κατηγορείται στην υπόθεση της εγγυητικής για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος, ενώ για την υπόθεση της Capital για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η επίμαχη εγγυητική είχε παραδοθεί, πριν δύο χρόνια στην αρμόδια ελεγκτική Αρχή, προκειμένου να μην εμφανιστεί άνοιγμα που είχε η ασφαλιστική εταιρία του Ομίλου. Στο παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος του, αναφέρεται πως λίγες ημέρες πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αναστολή λειτουργίας των εταιρειών του ομίλου της «Ασπίς», προσκόμισε για να επιτύχει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ, που αποδείχθηκε πλαστή.

Σύμφωνα το βούλευμα, ο κατηγορούμενος επιχείρησε να κερδίσει χρόνο για «να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 203 εκατ. ευρώ», προσδοκώντας σε νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα εξασφάλιζαν λογιστικά ρευστότητα. Αναφέρει επίσης πως η τακτική του ήταν σκόπιμη και προαποφασισμένη και είχε στόχο την εξαπάτηση νέων υποψήφιων ασφαλισμένων αφού γνώριζε «πως θα προκαλούσε βλάβη στην περιουσία των ασφαλισμένων, που θα κατέβαλαν τα χρηματικά ποσά, καθόσον ήταν αρνητική η καθαρή θέση της εταιρείας και λόγω της αφερεγγυότητάς της δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Η δεύτερη δικογραφία, που αφορά εκατοντάδες επενδυτές, ομολογιούχους, αφορά συνολικό ποσό ζημίας, που οι παθόντες υπολογίζουν σε πλέον των 40 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που επένδυσαν καθώς λάμβαναν υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις. Στην υπόθεση είναι συγκατηγορούμενες του επιχειρηματία η σύζυγος και η κόρη του, ως μέλη του ΔΣ της Capital, οι οποίες επίσης ήταν απούσες σήμερα από το δικαστήριο. Η υπόθεση αφορά ομολογιακό δάνειο στο οποίο συμμετείχαν επενδυτές έχοντας διαβεβαιώσεις ότι τα ομόλογά τους ήταν απολύτως εγγυημένα και ότι τα κεφάλαιά τους ήταν υπό την προστασία της τράπεζας Ασπίς.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του επιχειρηματία, ο Παύλος Ψωμιάδης αρνήθηκε να μεταχθεί στο δικαστήριο διότι φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα, καθώς προηγούμενες φορές που βρέθηκε στα δικαστήρια με τους επενδυτές του ομίλου ήρθε αντιμέτωπος με τις οργισμένες αντιδράσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές που βρέθηκαν σήμερα στο Εφετείο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων του επιχειρηματία και τόνιζαν ότι φοβούνται πως τον Ιούνιο, οπότε λήγει το 18μηνο προσωρινής κράτησής του, ο Π. Ψωμιάδης θα βρεθεί ελεύθερος χωρίς καταδίκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook