Εικοσιτετράωρη γενική απεργία την Τετάρτη 4 Απριλίου για όλες τις τράπεζες στη Φθιώτιδα, τη Λέσβο και την Αχαΐα, εξήγγειλε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Λαμίας, Λέσβου- Λήμνου και Αχαϊκής), που έκλεισαν πρόσφατα.

Η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΟΤΟΕ με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Λέσβου- Λήμνου και Αχαϊκής με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει έντονα και κατηγορηματικά ότι «η λειτουργία των Τραπεζών, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, προσθέτει «η Κυβέρνηση έχει χρέος να μην κλείνει τα μάτια μπροστά σε εξελίξεις που δημιουργούν αναταράξεις στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο στο τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα όταν η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να διακόψει τη λειτουργία των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών έχει θολά σημεία και έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά».

» Θεωρούμε, ότι οι αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των τραπεζών, δεν πρέπει να αγνοούν τον παράγοντα εργασία και τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων».

«Η πρώτη ευθύνη και υποχρέωση διασφάλισης των θέσεων εργασίας ανήκει στις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες και στην Ένωσή τους, αλλά και συνολικότερα στο τραπεζικό σύστημα το οποίο οφείλει να ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανάλογα» προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων η ΟΤΟΕ αποφάσισε ακόμη:

Παρέμβαση στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να εξετάσει τρόπους για την προστασία των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της κατάστασης για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Διάβημα στα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση με όλα τα νόμιμα μέσα των θέσεων εργασίας.

Τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ κυβέρνησης, ΟΤΟΕ και εκπροσώπων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Αξιοποίηση όλων των ενδεδειγμένων νομικών ενεργειών για την απόκρουση της απόφασης διακοπής της λειτουργίας των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που πήρε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η ΟΤΟΕ, τονίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας και στην πιο κρίσιμη συγκυρία της ελληνικής κοινωνίας κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η Τράπεζα Ελλάδος, ούτε οι Τράπεζες, να δημιουργούν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.

in.gr