Η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι εκλήθησαν να ενημερώσουν για το ζήτημα τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία».

Πάντως, τόσο από την τοποθέτηση του κ. Δήμα, όσο και των άλλων υπουργών, προκύπτει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει μελετηθεί διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία στις λεπτομέρειές του, ενώ κατέστη σαφές ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ελληνικά νομικά επιχειρήματα στην περίπτωση αξίωσης αποζημιώσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση».

Υπογράμμισε δε την σημασία «συντονισμένης προσπάθειας για συγκέντρωση των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών». Πρόσθεσε ότι το όλο θέμα αποτελεί ένα «πολυσχιδές ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, ιστορικές, νομικές, πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους», ενώ κατέστησε σαφές ότι «διατηρούμε πάντα τις δυνατότητες για τον χειρισμό του».

Όσον αφορά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε την γερμανική πλευρά έναντι της Ιταλίας, ο κ. Δήμας εξήγησε ότι «το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της ευθύνης του κράτους που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου».

Με αφορμή αυτά, εξάλλου, αναφέρθηκε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις λέγοντας: «Είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη!»

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «πρωτίστως θέμα δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδέεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας». Όπως είπε είναι «δύσκολο και σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα», αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό δεν αποτελεί άλλοθι».

«Για μας το θέμα είναι ανοιχτό», επισήμανε, τονίζοντας ότι η όποια κίνηση θα πρέπει να γίνει με βάση την ρηματική διακοίνωση του 1995 του τότε Έλληνα πρέσβη στην Βόννη, ο οποίος με επίσημο διάβημά του προς την Γερμανία την καλούσε να προσέλθει σε συνομιλίες για το ζήτημα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο.

Μάλιστα, όπως είπε, «ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπόψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο», ενημέρωσε τους βουλευτές.

Σημειώνεται ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στην Βουλή ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών», όπως είχε πει.