Τα ισπανικά συνδικάτα των εργαζομένων πραγματοποιούν την Πέμπτη γενική απεργία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας.

Προβλήματα αναμένεται να προκληθούν στις μετακινήσεις, καθώς η κινητοποίηση πλήττει τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων, τρένων, καθώς και αεροπορικές πτήσεις).

Μικροένταση επικράτησε σε ορισμένες περιοχές τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην έναρξη της απεργίας.

Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό που γράφουν «Γενική απεργία» και «Όχι στην εργατική μεταρρύθμιση», ομάδες συνδικαλιστών έχουν ήδη κατέβει στους δρόμους και άλλοι έχουν πάρει θέσεις στις εισόδους επιχειρήσεων, στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης και στους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Την ίδια ώρα που τα συνδικάτα μιλούσαν για τεράστια επιτυχία της απεργίας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε πως 33 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε επεισόδια.

Πορείες διαμαρτυρίας πρόκειται να διοργανωθούν το απόγευμα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Περίπου εκατό διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.

Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στα συνδικάτα και στις αρχές, τα μέσα μεταφοράς θα διασφαλίσουν την ελάχιστη εξυπηρέτηση των επιβατών. Στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί το 30% των δρομολογίων των λεωφορείων και του μετρό.

Η απεργία είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μαριάνο Ραχόι.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα των εργαζομένων κάλεσαν την απεργία κατά του νομοσχεδίου που διευκολύνει τις εταιρείες να απολύουν τους εργαζόμενους.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (23%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, ξεπερνώντας το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το εν τρίτο του συνόλου των ανέργων στην Ευρωζώνη. Για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θεσπίζει, όπως η μείωση της αποζημίωσης για την απόλυση στις 33 ημέρες εργασίας ανά έτος, από τις 45 σήμερα, για ώς και 24 έτη εργασίας το μέγιστο, καθώς και η περιστολή στις αυξήσεις των μισθών που είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό, θα φέρουν ευελιξία στην ισπανική αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι προωθεί με σοβαρότητα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, για να διατηρήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό υπό έλεγχο.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές απαντούν ότι τα μέτρα κατεδαφίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Ραχόι έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο της ΕΕ, το 3% του ΑΕΠ, ως το 2013, ενώ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί μια δανειακή σύμβαση του τύπου που σύνηψαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ο φετινός στόχος για το έλλειμμα ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook