Την αύξηση κατά 8,5% των περιστατικών κακοδιοίκησης καταγράφει η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που παρέδωσε την Πέμπτη στον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Καλλιόπη Σπανού.

Στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης είναι τα φορολογικά ζητήματα και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Η Κ.Σπανού τόνισε ότι «η έκθεση του 2011 είναι η αντανάκλαση της κρίσης σε όλες τις όψεις της, αλλά και στη διαχείριση της» και υπογράμμισε ότι αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι «η ρήξη στις σχέσεις κράτους - κοινωνίας».

Τα αρνητικά φαινόμενα που καταγράφονται στην έκθεση αναδεικνύουν το καθοριστικό ρόλο που έχει ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη, ως προστάτη και αρωγού των πολιτών.

«Η αύξηση των περιπτώσεων κακοδιοίκησης που παρατηρείται στην Έκθεση, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη, που είναι ο προστάτης και αρωγός των πολιτών, οι οποίοι συχνά ταλαιπωρούνται από την δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί όλο το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Είναι καθοριστικός ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, γιατί οι πολίτες χρειάζονται πάνω από όλα την χρηστή διοίκηση. Οι πολίτες αξιώνουν να αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και να εξυπηρετούνται, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση» επισήμανε ο Φ.Πετσάλνικος.