Έντονες πιέσεις να παραιτηθεί δέχτηκε σήμερα ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ, ο οποίος κατηγορείται για λογοκλοπή σε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές του θέτει σε κίνδυνο το αξίωμά του.

Ο Σμιτ αρνείται ότι φέρει ευθύνη από τότε που η επιχειρηματική ειδησεογραφική ιστοσελίδα hvg.hu δημοσίευσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο τις πληροφορίες ότι είχε αντιγράψει τμήματα της διδακτορικής του διατριβής από άλλους συγγραφείς χωρίς ωστόσο να τους επικαλείται.

Αλλά το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε την Πέμπτη ότι το πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Semmelweis έχει προτείνει να αποσυρθεί η διατριβή του Σμιτ με δεδομένα τα ευρήματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε.

Η επιτροπή που διόρισε το πανεπιστήμιο Semmelweis ανακοίνωσε ότι ενώ η 215 σελίδων διατριβή περιλαμβάνει \”παράλογα μεγάλα τμήματα αυτολεξεί μετάφρασης\”, κρίθηκε ότι τηρούσε τα απαραίτητα κριτήρια που ίσχυαν την εποχή εκείνη. Ανέφερε ακόμη ότι 180 σελίδες της διατριβής του Σμιτ υπό τον τίτλο \”Μια ανάλυση του προγράμματος των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων\” είχε μερικά κοινά με μια έρευνα γραμμένη στα γαλλικά από έναν βούλγαρο ερευνητή αθλημάτων, ενώ 16 σελίδες είχαν αντιγραφεί από άλλον συγγραφέα.

Ο ρόλος του είναι ουσιαστικά τυπικός, αλλά ο Σμιτ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν με την υπογραφή αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρων αναδρομικά, χωρίς να ασκήσει ούτε μια φορά βέτο.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook