Το θέμα των παράνομων μεταναστών θα αντιμετωπιστεί με τρόπο ανθρώπινο, αλλά αποτελεσματικό, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ για ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, παραδέχθηκε ότι η χώρα δέχεται πιέσεις για αποχώρηση από τη Συνθήκη Σένγκεν και τόνισε ότι «είμαστε υπόλογοι αλλά κυρίως απάνθρωποι που αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους, δυστυχισμένους, μέσα στους δρόμους».

«Είναι πολύ πιο απάνθρωπο και πιο υποκριτικό να αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να τους εκμεταλλεύεται ο ένας και ο άλλος, κυκλώματα που παρανομούν σε βάρος της χώρας, της κοινωνίας, των Ελλήνων πολιτών, σε μία περίοδο κρίσης» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να ζουν στην Αθήνα παράνομα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ειδικά για τη Συνθήκη Σένγκεν ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας θα σημάνει επιστροφή στο \’70.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η δημιουργία χώρων κράτησης -που θα έχουν κλειστή περίφραξη- όπου θα παρέχονται στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα λειτουργούν χώροι άθλησης αλλά και λατρευτικοί χώροι.

Όπως τόνισε, μετά από δύο-τρεις μήνες οι παράνομοι μετανάστες θα φεύγουν από αυτούς τους χώρους με αποκλειστικό προορισμό την πατρίδα τους.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κατοίκων, κυρίως της επαρχίας, κατά της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης αναρωτήθηκε «τι είναι τελικά πιο επικίνδυνο, να κυκλοφορούν στους δρόμους ή να φυλάσσονται με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ορατό το διάστημα επιστροφή τους στην πατρίδας;»

Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα φύγουν όλοι οι πάγκοι παράνομων μικροπωλητών από τις γωνιές της πρωτεύουσας.

«Οι αντιδράσεις για τα κλειστά κέντρα μεταναστών καταγράφονται με προσοχή. Το αρμόδιο υπουργείο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπόψη. Σκοπός δεν είναι να εφαρμοστεί απλά ένα μέτρο, αλλά να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος με αυτή του την ιδιότητα, και όχι με εκείνη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ξεκίνησε περιοδεία στη Θράκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης απασχολεί πάρα πολύ τα συναρμόδια υπουργεία καθώς αποτελεί προτεραιότητα σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο. «Θέλω να πιστεύω ότι θα δοθεί τέλος σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που θέτει σε μεγάλους κινδύνους και την κοινωνική συνοχή και την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία χώρων φιλοξενίας μεταναστών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ.

«Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, που δημιουργεί η κυβέρνηση δεν θα λύσουν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή των κομμάτων της πλουτοκρατίας και περιφερειαρχών, εξαπολύει νέα επίθεση σε χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν περνώντας τα σύνορα χωρίς χαρτιά και προσπαθεί να τους φορτώσει την ευθύνη για όλα τα δεινά της εργατικής τάξης, ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών».

«Η επίθεση στους μετανάστες και πρόσφυγες αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ντόπιων και ξένων. Το σάρωμα που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι για να στηριχθεί η προσπάθεια Καμίνη και κυβέρνησης να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, να παραδοθεί το κέντρο της Αθήνας άσπιλο και αμόλυντο στα σαγόνια των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων και όχι για να βοηθηθούν οι μικρομαγαζάτορες που αφανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική και οι κάτοικοι της περιοχής» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΜΕ ζητεί, μεταξύ άλλων, να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης- φυλάκισης μεταναστών», προτείνοντας τη δημιουργία «ανοιχτών κέντρων με ανθρώπινους και αξιοπρεπείς κρατικούς χώρους φιλοξενίας στα σημεία που μπαίνουν οι μετανάστες -πρόσφυγες, για να περιθάλπονται – σιτίζονται, στεγάζονται, θα λαμβάνουν νομική αρωγή και διερμηνεία, μέχρι να δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να συνεχίζουν το ταξίδι τους».

Ζητεί, επίσης, να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, να δίνονται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα νομιμοποίησης σε όλους για να μπορούν να πάνε στις χώρες προορισμού και να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς «στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων πολέμων και σε όσους το δικαιούνται».

Τέλος, απευθύνοντας κάλεσμα για ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, ζητεί να αναγνωριστούν κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες, να εγγραφούν στα δημοτολόγια τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και να νομιμοποιηθούν χωρίς όρους και περιορισμούς όσα παιδιά ενηλικιώνονται και να δοθεί ιθαγένεια σε όσους το επιθυμούν.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook