Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Στεν Τόλγκφορς υπό το βάρος του σκανδάλου με τη μυστική εμπλοκή της Στοκχόλμης σε σχέδιο ανέγερσης ενός εργοστασίου προηγμένων εξοπλιστικών συστημάτων -κυρίως αντιαρματικών πυραύλων- στη Σαουδική Αραβία.

Οι αποκαλύψεις ξεσήκωσαν πολεμική στη Σουηδία και έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Στεν Τόλγκφορς από την κυβέρνηση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ παρουσία του παραιτηθέντος υπουργού.

«Αποφάσισα σήμερα να απαλλάξω τον Στεν Τόλγκφορς από τα καθήκοντά του κατόπιν αιτήματός του» δήλωσε ο Φρέντρικ Ράινφελντ ενώπιον των δημοσιογράφων.

Στις 6 Μαρτίου το δημόσιο σουηδικό ραδιόφωνο (SR) είχε αποκαλύψει ότι η Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (FOI) είχε συστήσει μια εταιρία-φάντασμα για να καλύπτει την εμπλοκή της και αυτήν της κυβέρνησης στο αποκαλούμενο «Σχέδιο Simoom» που χρονολογείται στο 2007 για την κατασκευή στη Σαουδική Αραβία ενός εργοστασίου αντιαρματικών πυραύλων.

Την περασμένη εβδομάδα η σουηδική Δικαιοσύνη άρχισε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση, μετά και την καταγγελία του γενικού διευθυντή του FOI Γιαν-Ολοφ Λιντ στον εισαγγελέα για «μια υποψία εγκληματικής πράξης», ύστερα από εσωτερική έρευνα στην υπηρεσία.

»Όσον αφορά την συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων για τη Σαουδική Αραβία δεν έχω τίποτε να προσθέσω» δήλωσε την Πέμπτη ο Τόλγκφορς.

Διευκρίνισε ότι είχε αποφασίσει να παραιτηθεί, αλλά η προσοχή των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες διευκόλυνε και επέσπευσε τη λήψη της απόφασής του.

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, που ζητούσε την παραίτησή του, και των μέσων ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση μετά την αποκάλυψή της, ο Στεν Τόλγκφορς παραδέχτηκε ότι γνώριζε για το σχέδιο της FOI στη Σαουδική Αραβία και για την εταιρεία-φάντασμα.

Η Σουηδία έχει ήδη πουλήσει όπλα στο Ριάντ, αλλά εμπιστευτικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του SR δείχνουν ότι πρόκειται για βοήθεια σε ένα «δικτατορικό» καθεστώς, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η υπουργός Υποδομών Καταρίνα Ελμσάτερ-Σβαρντ θα αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας εν αναμονή του διορισμού νέου υπουργού.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook