Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Ο κ. Βαλυράκης καλωσόρισε τα νέα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ, τους κ.κ. Μανώλη Σκουλάκη και Γιάννη Μαλανδράκη από την περιοχή των Χανίων και τους κ.κ. Γιώργο Μαρινάκη και Στέφανο Σημαντήρα από την περιοχή του Ρεθύμνου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Χανιώτης βουλευτής δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ένα από κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο ΟΑΔΥΚ είναι η έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα Μελετών. Η επαρκής στελέχωση του Τμήματος αυτού με μηχανικούς είναι ζωτικής σημασίας αφού οι μελέτες είναι ένα από τα κυριότερα αντικείμενα του Οργανισμού, που μάλιστα μπορεί να του εξασφαλίσουν πρόσθετα έσοδα».

Στη συνέχεια ο κ. Βαλυράκης επεσήμανε ότι «Το υδατικό δυναμικό της περιοχής μας αποτελεί μοναδικής αξίας οικονομικό πόρο άμεσης εκμετάλλευσης για την Κρήτη ολόκληρη». Αναφέρθηκε στη μεγάλη ποσότητα των επιφανειακών νερών που χάνονται στη θάλασσα. Έκανε λόγο για ετήσια απώλεια 50 εκατ. κυβικών μέτρων από τις πηγές των Μεσκλών και της Αγιάς στην περιοχή των Χανίων και 12,5 εκατ. κυβικών μέτρων από το Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου. Πρότεινε την μελέτη και κατασκευή αγωγών υδροδότησης τόσο δυτικά των Χανίων από το Κολυμπάρι μέχρι την Κίσσαμο, όσο και από την περιοχή του Ρεθύμνου μέχρι το Ηράκλειο προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την περίσσεια νερού που υπάρχει τον χειμώνα.

Ο κ. Βαλυράκης πρότεινε ακόμη να δοθεί προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της μελέτης του διπλού φράγματος Σεμπρωνιώτη για να δρομολογηθεί η κατασκευή του με πρόταση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την οργάνωση μιας στρατηγικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού. «Πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σημερινές και μελλοντικές, τόσο ύδρευσης όσο και άρδευσης. Η επάρκεια νερού είναι απαραίτητο στοιχείο για την τοπική ανάπτυξη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δημιουργηθεί υδατικό πλεόνασμα για την εμπορική του αξιοποίηση και τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων στην περιοχή μας».

Τέλος, όσον αφορά την συγχώνευση του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με τον Ο.ΑΝ.Α.Κ. ο κ. Βαλυράκης τόνισε ότι «Η συγχώνευση μπορεί να γίνει μόνο με απορρόφηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. ο οποίος διαθέτει τόσο την απαραίτητη τεχνογνωσία όσο και τις υποδομές που απαιτούνται για την απρόσκοπτη υδροδότηση ολόκληρης της Κρήτης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook