«Ψευδεπίγραφος είναι ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου, για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μέσω του οποίου θεσπίζεται σειρά διατάξεων αναφορικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Πρόκειται περί ενός νομοθετήματος που φθάνει τις εννιακόσιες σελίδες και ουσιαστικά το μοναδικό μέτρο που πράγματι βοηθά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι αυτό που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας μορφής επιχείρησης για την οποία απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και έναρξης επιχειρηματικής δράσης.

«Κατά τα άλλα, στο δαιδαλώδες πολυνομοσχέδιο είναι ατάκτως ειρημένες διατάξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι εμφανές ότι έχουν καταρτιστεί χωρίς ιδιαίτερη μελέτη, προφανώς εξαιτίας της πίεσης χρόνου που υπάρχει για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν το ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά, τη ναυτιλία, ακόμα και τη φορολόγηση των ακινήτων και τα αυθαίρετα, που είναι προφανέστατο ότι θα έπρεπε να αποτελούν ξεχωριστά νομοθετήματα. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι, με τη διάλυση που στην κυριολεξία έχει επέλθει στη δημόσια διοίκηση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, είναι αμφίβολο αν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη οι όποιες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις επενδύσεις και στην άσκηση της επιχειρηματικότητας».

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογραμμίζει ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η βασικότερη αρμοδιότητα των Επιμελητηρίων, δηλαδή η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) επιχειρείται να αφαιρεθεί από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα κατά τόπους Επιμελητήρια και να ανατεθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

«Με την ενέργεια αυτή, όπως ήδη το ΕΒΕΑ έχει επισημάνει, το υπουργείο αποδεικνύει ότι ενισχύει με αρμοδιότητες το γραφειοκρατικό και αποτυχημένο κράτος αντί της αποκέντρωσης και της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε επιτυχημένους φορείς όπως είναι τα Επιμελητήρια. Και θέλω να τονίσω ότι η καθυστέρηση λειτουργίας του ΓΕΜΗ σε καμία περίπτωση δεν βαρύνει μόνο την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), όπως ψευδώς υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, που από την πλευρά του καθυστερεί να εκδόσει αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις.

»Ωστόσο, θα συμφωνήσω απόλυτα με τις χθεσινές επισημάνσεις της υπουργού Ανάπτυξης, Άννας Διαμαντοπούλου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε μια μέρα για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην αγορά. Αρκεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και να αποτελούν προϊόν διαλόγου με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν ούτε καν στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Και αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα κοινοτικά προγράμματα, καθώς και η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς αυτές» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook