Προτάσεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την οποία χαρακτηρίζει «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Η πρόταση που δημοσιοποιεί αποτελεί στην ουσία αποτέλεσμα μίας επεξεργασίας που είχε γίνει επί των ημερών του κ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είχε εκπονηθεί από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ν.Αλιβιζάτο, από τον Μάιο του 2011, ενώ περιλαμβάνει και σχετικές προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο 75 αλλαγών στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του πολιτικού συστήματος για τον περιορισμό, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και για το «πόθεν έσχες».

«Το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος, το μόνο δρόμο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος», σημειώνεται από πλευράς κ. Ραγκούση.

Ενδεικτικά, μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγεται η εισήγηση για την απαγόρευση οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης μετακίνησης ετεροδημοτών (όπου υπολογίζεται ότι σπαταλούνται έως και 50% των εκλογικών δαπανών των κόμματων), καθώς και η πρόταση για την θέσπιση ομαδικού φυλλαδίου υποψηφίων βουλευτών ανά περιφέρεια και κατάργηση του ατομικού.