Το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι η σοβαρότερη εκκρεμότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου και του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά και θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης στους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών, περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδος ή το αργότερο έως την Μ. Τρίτη θα έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που πρέπει να προηγηθούν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών αποτελεί για το τραπεζικό σύστημα το πιο κρίσιμο σημείο για την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου, που σύμφωνα με τους τραπεζίτες θα κρίνει και τον χαρακτήρα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο μέλλον.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν πως οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη βιωσιμότητα των τραπεζών, τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, τη διασφάλιση των συμφερόντων ου δημοσίου και την προστασία των μετόχων συμπεριλαμβανομένων και των 600-800.000 μικρομετόχων. Εάν δεν πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, εξηγούν τραπεζικά στελέχη, τότε οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε κρατικοποίηση υπό τον έλεγχο ενός και μοναδικού μετόχου, με ορατό τον κίνδυνο δημιουργίας μιας γενιάς νέων προβληματικών τραπεζών ελαχιστοποιώντας έτσι τη δυνατότητα του δημοσίου να επανεισπράξει ικανοποιητικό μέρος των κεφαλαίων που θα τοποθετήσει φέτος μέσω του ΤΧΣ.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί και κυρίως ο φόβος της απώλειας των χιλιάδων μετόχων του τραπεζικού συστήματος, οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup όπου ο κ. Σαχινίδης μάλλον θα δεχθεί ισχυρή πίεση και κριτική για τις καθυστερήσεις που ήδη παρατηρούνται, καθώς τυπικά η προθεσμία για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης λήγει σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως είχε προχθές το βράδυ πολύωρη συνεργασία με τον κ. Παπαδήμο με αντικείμενο τις τράπεζες εν όψει της συνάντησης του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έχει σημειωθεί πρόοδος με σχετική βελτίωση των προωθούμενων όρων, που αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις τράπεζες θεωρείται ένα θετικό βήμα. Οι τράπεζες πιέζουν και ζητούν να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές ώστε να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας πως εάν οι αυξήσεις πετύχουν, το δημόσιο θα χρειαστεί να διαθέσει λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση περιορίζοντας τα βάρη του έλληνα φορολογούμενου.

Επιπλέον, από τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες ώστε να επενδύσουν σήμερα νέα κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, παρά τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί, θα κριθεί τόσο ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών όσο και η δυνατότητα να παραμείνουν υπό ελληνικό έλεγχο στο μέλλον.