Νέα μελέτη από τη Φινλανδία συνδέει και πάλι το πανδημικό εμβόλιο Pandemrix για τη νέα γρίπη με αύξηση του κινδύνου ναρκοληψίας στα παιδιά. Η ναρκοληψία προκαλεί αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι πάσχοντες μπορούν να αποκοιμηθούν ακούσια και ξαφνικά.

17 φορές υψηλότερoς κίνδυνος

Οι ερευνητές Μάρκου Πάρτινεν από την Κλινική Υπνου του Ελσίνκι και Χάνα Νόινεκ του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευημερία της Φινλανδίας ανακάλυψαν ότι μεταξύ του 2002 και του 2009, προτού κάνει την εμφάνισή της η νέα γρίπη, η αναλογία εμφάνισης ναρκοληψίας σε παιδιά κάτω των 17 ετών ήταν της τάξεως του 0,31 ανά 100.000. Το 2010 όμως, μετά τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου, η αναλογία ήταν 17 φορές υψηλότερη και συγκεκριμένα έφθανε τις 5,3 περιπτώσεις ανά 100.000, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες, όπως δημοσιεύει το tovimascience.gr συνέλεξαν επίσης στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς με το πανδημικό εμβόλιο και τη ναρκοληψία σε παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1991 και του Δεκεμβρίου του 2005. Είδαν ότι στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί η αναλογία σε ό,τι αφορούσε τη ναρκοληψία ήταν εννέα ανά 100.000 σε σύγκριση με 0,7 ανά 100.000 στα μη εμβολιασμένα παιδιά – κοινώς 13 φορές υψηλότερη.

Το Pandemrix ήταν το κύριο πανδημικό εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στη νέα γρίπη σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αναπτύχθηκε αποκλειστικώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Παλαιότερα στοιχεία και ενδελεχής έρευνα

Πριν από δύο χρόνια προέκυψαν στοιχεία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία που συνέδεσαν για πρώτη φορά το εμβόλιο με ναρκοληψία, τα οποία και οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα σχετικά με την πιθανή σύνδεση. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν εμφανίστηκε αύξηση στα ποσοστά ναρκοληψίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε άλλες χώρες ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ούτε μετά από αυτήν.

Αντίστοιχη έρευνα στα κράτη-μέλη που διεξήχθη κατ’εντολή της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 20 ετών μόνο εάν δεν είναι διαθέσιμο το εποχικό εμβόλιο της γρίπης ή εάν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη εμβολιασμού ενάντια στο στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης. Πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο διεξάγονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ λήψης του εμβολίου και εμφάνισης ναρκοληψίας.