Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Συριακό Παρατηρήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αιματοχυσία που ξεκίνησε στη Συρία στις 15 Μαρτίου 2011. Από την έναρξη της εξέγερσης περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι.

Η καταστολή συνεχίζεται παρά την έγκριση από τον Μπασάρ αλ-'Ασαντ του σχεδίου του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι 'Ανάν για έξοδο από την κρίση. 'Ομως, ο Άσαντ θεωρεί ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από τον τερματισμό των βιαιοτήτων που διαπράττουν κατά την άποψή του «τρομοκρατικές ομάδες».

Τουλάχιστον 15 βλήματα όλμου ερρίφθησαν στις συνοικίες Μπαμπ Ταντμόρ, Μπουστάν αλ-Ντιουάν, Χαμιντίγε και Σαφσαφέ της Χομς, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να συντρίψουν τους θύλακες αντίστασης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τελευταίες ώρες δυο άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά εναντίον του αυτοκινήτου τους κοντά στο χωριό Μπσας.

Στην επαρχία Ιντλέμπ, οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση κοντά στην πόλη Μααράτ αλ-Νουμάν, προβαίνοντας σε συλλήψεις και πυρπολώντας τέσσερα σπίτια.

Πριν από τα ξημερώματα σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες στις πόλεις Χαράστα και Ερμπίν, δέκα χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, ύστερα από επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες εναντίον φυλακίου.

Επίσης, όπως αναφέρει το newsbeast.gr, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στις επαρχίες Χάμα και Ντέιρ Εζόρ της κεντρικής και ανατολικής Συρίας αντίστοιχα, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.