Μέχρι το Πάσχα του 2013 το μουσείο της Ελεύθερνας θα είναι έτοιμο. Χθες υπογράφηκε από την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου.

Η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει εκτελεσθεί εντός του έτους. Θα ακολουθήσουν και οι λοιπές απαιτούμενες διαδικασίες και αν όλα πάνε καλά, το μουσείο θα μπορούσε να εγκαινιαστεί στα τέλη του 2013 ή στο α\’ εξάμηνο του 2014.

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, το οποίο θα στεγάζει τις καταπληκτικές αρχαιότητες που κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστές από τον ανασκαφέα καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη σε διεθνή συνέδρια, συμπόσια, καθώς και στον ελληνικό και ξένο ημερήσιο και περιοδικό Τύπο αλλά και στο Διαδίκτυο. Η ανασκαφή της νεκρόπολης της Ελεύθερνας έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 10 καλύτερες παγκοσμίως σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας το 2010.

Το μουσείο, που έχει εμβαδόν 1.630 τ.μ. και βρίσκεται στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ελεύθερνας ανάμεσα στις κοινότητες της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας (Πρινέ), προβλέπεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης να εντάσσεται στο τοπίο, να συνάδει με αυτό και να φαίνεται ότι εξέρχεται από τα σπλάχνα της κρητικής γης.

Οσο για το εσωτερικό του, η εγγύηση της μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης και η πείρα του ανασκαφέα σε αρχαιολογικές εκθέσεις και σε μουσειακές συμβουλές θα λειτουργήσουν σίγουρα υπέρ του νέου έργου. Εχει προϋπολογιστεί στα € 2.400.000 με ΦΠΑ, αλλά σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογιστεί και η εργολαβική έκπτωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook