Το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να επανακατατεθούν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

Οι κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τρόικα ώστε να υπάρξει θετική γνωμάτευση.

Την διαβεβαίωση πως οι ρυθμίσεις θα επανέλθουν είχε δώσει την Πέμπτη και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης κατά την απόσυρσή τους από το νομοσχέδιο για το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται τις διαδικασίες της εφαρμογής της διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και προβλέπει ότι από την 1η Μαΐου, θα καταβάλλονται ταυτόχρονα μέσω τραπεζικού συστήματος ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί και φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν στην υλοποίηση του μέτρου και σχετίζονται με την διαχείριση των νέων κωδικών από τις τράπεζες.

Επαναφορά των διατάξεων ζητούν καταναλωτικές οργανώσεις

Υπέρ της άμεσης επανακατάθεσης και ψήφισης των τροποποιήσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την ιδιωτική ασφάλιση τάχθηκαν την Παρασκευή 14 οργανώσεις καταναλωτών (Ενώσεις-Μέλη της ΠΟΜΕΚ «Η παρέμβαση»).

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το άρθρο 49 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που θα βελτίωνε σημαντικά το νόμο για τη ρύθμιση οφειλών καθώς, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν δυνατότητα υπαγωγής αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στις διατάξεις, επέκταση της ρύθμισης για τη διάσωση της κύριας κατοικίας από τα 20 έτη στα 35 έτη, δυνατότητα απαλλαγής σε ορισμένες περιπτώσεις στα 3 έτη και η έναρξη της ρύθμισης από την κατάθεση της αίτησης και το ακατάσχετο των καταθετικών λογαριασμών μέχρι ποσό των 2.000 ευρώ.

Υποστηρίζεται επίσης πως σημαντικές αλλαγές σε όφελος των καταναλωτών θα επέφερε επίσης το άρθρο αυτό στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, θέτοντας υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιριών για διαφανείς όρους, σωστή πληροφόρηση και προσυμβατική ενημέρωση και ρυθμίζοντας προβλήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως το δικαίωμα εξαγοράς και οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.

Η ΠΟΜΕΚ εκφράζει τον προβληματισμό της για την αιφνίδια απόσυρση των αλλαγών αυτών, εν μέσω μάλιστα βίαιων περικοπών των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και καλεί την κυβέρνηση να επανακαταθέσει εδώ και τώρα το σχετικό άρθρο προς ψήφιση, «άλλως θα κλιμακώσει σειρά κινητοποιήσεων, ώστε να θωρακιστεί η προστασία των καταναλωτών έναντι των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών».

Οι ενώσεις καταναλωτών που υπογράφουν είναι οι: Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), ΝΕΟ ΙΝΚΑ , ΙΝΚΑ Μακεδονίας , Βιοκαταναλωτές για Ποιοτική Ζωή «ΒΙΟΖΩ», Ένωση Καταναλωτών Λέσβου (ΕΝΚΑΛ) , Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) , Ένωση Καταναλωτών Καβάλας (ΕΝΚΚΑ) , Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ) , ΙΝΚΑ Ημαθίας , Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς (ΕΝΩΠΚΑ), Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χαλκιδικής, Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας «ΕΚΜΕ», Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, Ένωση Καταναλωτών Χίου.

 

in.gr