Αναφορά Ευρωπαίων αξιωματούχων στην οποία προειδοποιούν για τα αδύναμα σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη «διστακτικότητα» των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων να χορηγήσουν δάνεια διαβιβάστηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη.

Η αναφορά στέκεται ιδιαίτερα στην καθυστέρηση της Κομισιόν, ιδιαίτερα του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, να παρουσιάσει την αμφιλεγόμενη νομοθετική πρότασή της για την αναδιάρθωση προβληματικών τραπεζών, υποστηρίζοντας πως οι αναβολές εντείνουν την αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο γνώση της αναφοράς που διαβιβάστηκε στο Eurogroup, oι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι τράπεζες ενδεχομένως να εμφανιστούν απρόθυμες να εγγράψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα βιβλία τους, με επακόλουθο να περιορίσουν τη χρηματοδότηση.

«Εάν πιθανή επιδείνωση στην κρίση χρέους προκαλέσει τελικά πιστωτική ασφυξία και κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης, πιθανόν να φτάσουμε σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» σημειώνει η αναφορά.

Στις αλλαγές που προωθεί η Κομισιόν, προβλέπεται επίσης η εισαγωγή ρυθμίσεων που θα μεταφορτώνει μέρος του βάρους των ζημιών που έχουν καταρρεύσει στους ομολογιούχους τους. Την Παρασκευή, ο επίτροπος Μπαρνιέ ανέφερε πως η πρόταση χρειάζεται τουλάχιστον άλλον έναν μήνα προετοιμασίας πριν παρουσιαστεί.