Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στις προσπάθειες διατήρησης μιας σταθερής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου ήταν το βασικό θέμα συζήτησης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, σε συνάντση που είχαν χθες στην Ουάσιγκτον, μια ημέρα πριν από μια σύνοδο των χωρών του Κόλπου για να συζητηθεί η περιφερειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές , η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ήθελε να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το Ριάντ δεν θα μειώσει την παραγωγή του , καθώς οι τιμές του αργού έχουν ανέβει απότομα από την αρχή του χρόνου, φθάνοντας ακόμα και τα 128 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος στον κόσμο, διατηρούν μια στρατηγική συμμαχία από την δεκαετία του 1940, αν και πέρυσι οι σχέσεις τους γνώρισαν ορισμένες εντάσεις λόγω των διαφωνιών τους για το χειρισμό των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Οι δύο χώρες συμφώνησαν έκτοτε για αρκετά από τα θέματα που ανέκυψαν, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν διαφορές για τους χειρισμούς στην Μέση Ανατολή και για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ και άλλες καταναλώτριες χώρες φοβούνται ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της εάν αποδεσμεύσουν στρατηγικά αποθέματα, εξουδετερώνοντας την προσπάθεια να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τις τιμές της ενέργειας διεθνώς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook