Άλλο ένα κεφάλαιο προστίθεται στην διαμάχη Γερμανίας και Ελβετίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την Ελβετία να εκδίδει εντάλματα σύλληψης για βιομηχανική κατασκοπεία σε βάρος τριών Γερμανών εφοριακών που διαμεσολάβησαν στην αγορά του περίφημου «cd των φοροφυγάδων» το 2010.

Το cd περιείχε στοιχεία Γερμανών καταθετών σε ελβετική τράπεζα που είχε «προσφέρει» -με το αζημίωτο, φυσικά- πρώην υπάλληλος της τράπεζας στις γερμανικές αρχές, και το οποίο τελικά αγόρασε το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το Σάββατο, η ελβετική εισαγγελία επιβεβαίωσε πως εξέδωσε εντάλματα σε βάρος τριών Γερμανών εφοριακών για την υπόθεση, λέγοντας πως «υπάρχει βάσιμη υποψία ότι η Γερμανία έδωσε σαφείς εντολές για διενέργεια βιομηχανικής κατασκοπείας σε βάρος της Credit Suisse» (στην οποία τηρούνταν οι λογαριασμοί).

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χάνελορε Κραφτ επέκρινε έντονα την κίνηση των ελβετικών αρχών, λέγοντας πως οι εφοριακοί έκαναν μόνο το καθήκον τους και διαβεβαιώνοντας πως οι τρεις υπάλληλοι θα τύχουν πλήρους υποστήριξης στην υπόθεση από το υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου.

Η υπόθεση του εν λόγω cd, η αγορά του οποίου είχε γίνει εξαρχής ως «νομικά επισφαλής» κίνηση, συγκέντρωσε τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας στη συνολική απόπειρα των γερμανικών αρχών να εντοπίσουν αφορολόγητα εισοδήματα Γερμανών που έχουν μεταφερθεί στην Ελβετία.

Από το 2013 και έπειτα, η φορολόγηση στοιχείων Γερμανών πολιτών στην Ελβετία προβλέπεται να γίνεται τουλάχιστον στο ύψος της αντίστοιχης γερμανικής. Εκτιμάται ότι οι γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία κυμαίνονται μεταξύ 130 και 180 δισ. ευρώ.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook