Η Περιφέρεια Κρήτης θα δώσει το παρόν στο ετήσιο ραντεβού όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, δηλαδή στο φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως και 8 Απριλίου 2012, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στον Πειραιά..

Το φεστιβάλ, αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του λαδιού και της ελιάς και θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου καθως είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Ελαιολάδου και των ελιών.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

• Παρουσίαση όλων των ποικιλιών Ελαιολάδων και ελιών που παράγονται στην Ελλάδα.
• Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Την εκτενή συζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων.
• Την επισήμανση όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου.
• Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ.
• Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.
• Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

Συνέδριο – Ημερίδες – Στρογγυλή Τράπεζα

Για άλλη μια φορά το Συνέδριο και οι ημερίδες θα αποτελέσουν σημείο διαλόγου και ενημέρωσης.Οι γεμάτες αίθουσες με τους εκατοντάδες παραγωγούς, τυποποιητές και ελαιοτριβείς καταδεικνύουν το ενδιαφέρον και την επιτυχία των συνεδρίων.

Η θεματολογία στοχεύει στις σύγχρονες και εξειδικευμένες ανάγκες των επιχειρήσεων κάνοντας προτάσεις και δίνοντας λύσεις, μέσω των εισηγήσεων, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Το συνέδριο θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Α. Marketing και Management στο ελαιόλαδο και την ελιά με κατεύθυνση τις εξαγωγές
Β. Νέες κατευθύνσεις και μοντέλα ανάπτυξης των ελαιοτριβείων – Ολοκληρωμένες λύσεις και πρακτικές για ελαιουργούς
Γ. Καινοτομίες και παραδείγματα στην αγορά ελαιολάδου και ελιάς

Η στρογγυλή τράπεζα θα έχει θέμα: Οι εξαγωγές του ελαιολάδου και της ελιάς. Ανοιχτή συζήτηση με συμμετοχές ειδικών από τις διεθνείς αγορές.

Διαγωνισμοί

Το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη του ελαιολάδου και της ελιάς

• 3ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων
• Ημερίδες για τη διατροφική αξία του Ελαιολάδου
• 2ος Διαγωνισμός μαγειρικής με τα βραβευμένα ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές
• 3ος Διαγωνισμός Κοκτέηλ με τα βραβευμένα ελαιόλαδα
• Γευσιγνωσίες ελληνικών ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών
• Παρουσιάσεις εταιριών και νέων τεχνολογιών
• Εκδήλωση: Γαστρονομικός τουρισμός και ελαιόλαδο
•3ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

Το φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς διοργανώνεται από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) ενώ η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους :

Πρόεδρος: Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Μέλη:
Ειρήνη Ψαχούλια, Εκπρόσωπος ΕΟΣΣ, Υπεύθυνη Έκθεσης
Eυάγγελος Βαλιώτης, Γιορτή Λαδιού & Ελιάς Σελλασίας
Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης
Σαράντος Καπετανάκης, Γιορτή Λαδιού & Ελιάς Σελλασίας
Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ
Στάθης Πανάγου, Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός
Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομολόγος
Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος

Δείτε εδώ το αναλυτικό έντυπο του φεστιβάλ