Η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη σε δύο στάδια έτυχε καλής υποδοχής από τον γάλλο και την φινλανδή ομόλογό του.

Αυτή η πρόταση είναι \”συνετή και τεκμηριωμένη. Πρέπει να την προχωρήσουμε\”, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη.

Η φινλανδή ομολογός του Γιούτα Ουρπιλάινεν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του Σόιμπλε, απάντησε απλώς: \”την υποστηρίζουμε\”.

Εξάλλου ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, η χώρα του οποίου είναι αντίθετη στην επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, φαίνεται να είναι ανοικτός στη γερμανική πρόταση.

\”Για εμάς, θα ήταν προτιμότερο να εγκαταληφθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να βρεθεί μια πιο ρεαλιστική λύση. Για παράδειγμα υπάρχει το τέλος χαρτοσήμου στη Βρετανία και τη Γαλλία, είναι λιγότερο δαπανηρό για την οικονομία και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές\”, σημείωσε ο Μποργκ.

Ο Σόιμπλε πρότεινε σε έγγραφο που διένειμε χθες Παρασκευή στους συναδέλφους του στη σύνοδο στην Κοπεγχάγη ένα \”ενδιάμεσο στάδιο\” που θα βασίζεται στο \”βρετανικό τέλος χαρτοσήμου\”, αλλά και τον \”γαλλικό φόρο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές\” που έχει το βρετανικό τέλος ως υπόδειγμα.

\”Αυτό θα είχε αποτέλεσμα έναν φόρο πληρωτέο σε όλες τις αγοραπωλησίες, περιλαμβανομένων μετοχών επιχειρήσεων σε ένα χρηματιστήριο, με το φόρο να εισπράττεται στην καταχωρισμένη έδρα της επιχείρησης\”, πρόσθετε.

Όμως αυτό το βήμα \”δεν θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την επιβολή ενός πιο φιλόδοξου και ευρύτερου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές\”, όπως αυτός που πρότεινε τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε στο έγγραφο αυτό ο Σόιμπλε.

 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook