Στα 104,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ποσών που αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά το 2010, συμπεριλαμβανομένων όμως στο ποσό αυτό και τα ποσά που αφορούν σε εμπορικές συναλλαγές.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αυτή την ώρα «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος του ποσού των καταθέσεων, που έχουν φύγει στο εξωτερικό τους τελευταίους 20 μήνες. Τα ποσά που περιέχονται αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών συναλλαγών. Το ύψος των ποσών αυτών ανέρχεται για το 2010 σε 104,6 δισ. ευρώ».

Το έγγραφο του κ. Σαχινίδη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος, επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στελέχη συγκεκριμένων ξένων τραπεζικών ομίλων κατευθύνουν τους πελάτες τους να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή, ο κ. Σαχινίδης ενημερώνει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του 2011, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ).

Ο υπουργός εξηγεί ότι «η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε μηνιαία βάση, με τη χρήση Διαδικτύου, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς» και υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ετησίως, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην ερώτησή του επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Άγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS, Credit Suisse, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο, τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».

Ο υπουργός Οικονομικών προς απάντηση άλλης ερώτησης, του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση του ονόματος οποιουδήποτε Έλληνα καταθέτη σε ελβετική τράπεζα προϋποθέτει την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και αναμένει σύντομα αποτελέσματα».

Ο υπουργός υπογραμμίζει όμως παράλληλα ότι «οι ελληνικές αρχές διερευνούν εμβάσματα Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό και τα διασταυρώνουν με τα στοιχεία του φορολογητέου εισοδήματος που έχει δηλωθεί». Είναι προφανές, σημειώνει ο κ. Σαχινίδης, ότι αν προκύπτει αδυναμία δικαιολόγησης των καταθέσεων με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προσαυξήσεων.

Ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία είχε καταθέσει στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρεται στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελβετία, επισημαίνοντας όρο που περιλαμβάνεται στις συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος προβλέπει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook