Για αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως προς τη μεταφορά των μαθητών κάνει λόγο στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου Γιώργος Καλιτσουνάκης. Προβληματισμός επικρατεί και στα δύο ΚΤΕΛ της Κρήτης μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό των «μεταφερόμενων» μαθητών.

Ο κ. Καλιτσουνάκης τονίζει πως μέχρι σήμερα τα χρέη της Πολιτείας προς το ΚΤΕΛ Ηρακλείου ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ και μάλιστα για τη σχολική χρονιά 2009-2010 ενώ για το τρέχον έτος δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ.

«Για την εκτέλεση του επιβατικού έργου τα ΚΤΕΛ έχουν χρεωθεί με δάνεια από τις τράπεζες τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν παρά το γεγονός ότι έχει έρθει στα ταμεία μας μόνο το 70% της κρατικής δαπάνης για πέρυσι και ούτε ένα ευρώ για φέτος» τονίζει ο κ. Καλιτσουνάκης.

Μέχρι σήμερα στο Ηράκλειο μετακινούνται καθημερινά 6.500 παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους. Το μεγαλύτερο μέρος από τις μεταφορές αυτές γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ενώ για περιπτώσεις λίγων μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές ναυλώνονται ταξί, τα οποία πληρώνονται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από το ΚΤΕΛ. Η μεταφορά κάθε μαθητή κοστίζει στο κράτος περίπου 810 ευρώ το χρόνο και μετά τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων ο αριθμός των «μεταφερόμενων» μαθητών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Τα χρήματα αργούν…

«Παρέχουμε υπηρεσίες ποιότητας και υπερβάλλουμε εαυτόν για να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο των μετακινήσεων των μαθητών», τονίζει στο Flashnews.gr ο κ. Καλιτσουνάκης και διαμαρτύρεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων από το υπουργείο. «Το τελευταίο διάστημα αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε τουλάχιστον τον ΦΠΑ στους οδηγούς ταξί, εφόσον και αυτοί πρέπει να τον καταβάλλουν ενώ δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα πάρουμε χρήματα για τη φετινή χρονιά» καταλήγει ο κ. Καλιτσουνάκης.

Με αυτά τα δεδομένα η αύξηση του μεταφορικού έργου μετά τις επικείμενες συγχωνεύσεις είναι μεν μια ευκαιρία για μεγαλύτερα έσοδα αλλά και μεγάλη απειλή για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στο ταμείο των ΚΤΕΛ. Επ’ αυτού ο κ. Καλιτσουνάκης δηλώνει κατηγορηματικά: «Να βρεθούν πρώτα οι πόροι και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή τους. Το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου θα είναι εδώ να παρέχει υπηρεσίες με ποιότητα και ασφάλεια αλλά κανείς δεν μπορεί να δουλεύει απλήρωτος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook