Την Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου ή Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με βάση την νέα νομοθεσία που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώνοντας το www.bankingnews.gr, την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο πρόκειται να ρυθμιστεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει τα στοιχεία για το ύψος των αναγκών των τραπεζών, ενώ η κάλυψη αυτής της ζημίας θα γίνει με ειδικά ομόλογα του EFSF.

Έτσι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών δεν θα γίνει Υπουργική Απόφαση αλλά με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου κάτι που επιμερίζει τις οποιεσδήποτε ευθύνες για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι ειδικά για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ανάσες ρευστότητας, μέσω της σταδιακής συρρίκνωσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έως 25 δις ευρώ νέα κεφάλαια και 2 είναι τα ζητούμενα.

Όχι προφανώς ποιος θα καλύψει την τρέχουσα περίοδο τα έως 25 δις αυτό έχει ξεκαθαριστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά

1)Τα έως 25 δις που θα επενδυθούν την τρέχουσα περίοδο το διάστημα δηλαδή Ιουνίου με Νοεμβρίου του 2012 στις ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να τα αποπληρώσουν ποτέ οι παλαιοί μέτοχοι;

Δεν θα πρέπει να τρέφονται αυταπάτες. Είναι αδύνατο οι παλαιοί μέτοχοι να ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών καθώς θα είναι αδύνατο να βρουν έως 25 δις ευρώ.

2)Θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ή η προτελευταία;

Δεν θα πρέπει να ειπωθεί ότι η ιστορικών διαστάσεων ανακεφαλαιοποίηση που θα συντελεστεί προσεχώς θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Τουναντίον είναι πολύ πιθανό αρχές του 2013 να υπάρξει και νέα απομείωση του ελληνικού χρέους και θα αφορά τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου που κατέχουν τράπεζες και θεσμικοί, τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και λόγω του PSI+ τροποποιήθηκαν καθώς και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την Τρόικα στην Ελλάδα.

Θα καταφέρουν να αποπληρώσουν οι παλαιοί μέτοχοι έως 25 δις στο ΤΧΣ σε 2-3 χρόνια;

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναπτυχθεί και ορθά προφανώς μια επιχειρηματολογία για τα κίνητρα που πρέπει να λάβουν οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες.

Προφανώς και η συμμετοχή των παλαιών μετόχων με 2,5 έως 3 δις ευρώ θα είναι θετικό νέο για την αγορά καθώς θα διαφανεί ότι οι παλαιοί μέτοχοι δεν εγκαταλείπουν τις τράπεζες τους.

Όμως παραγνωρίζουν μια απόλυτα σημαντική παράμετρο ακόμη και αν τύχουν απίστευτων προνομίων οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορέσουν να βρουν 20 με 25 δις ευρώ για να ανακτήσουν στο μέλλον τις τράπεζες τους.

Η όλη συζήτηση επικεντρώνεται αν θα καλύψουν το ελάχιστο 10% δηλαδή 2,5 με 3 δις. Αν συμβεί θα είναι μια καλή είδηση αδιαμφισβήτητα αλλά θα μπορέσουν να βρουν οι παλαιοί μέτοχοι άλλα έως 25 δις σε 2-3 χρόνια;

Μήπως τελικά στο μέλλον που θα αρχίσει να αποχωρεί το ΤΧΣ εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να αποταθεί σε νέους μετόχους;

Η πιθανότητα να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών οι παλαιοί μέτοχοι είναι αδύνατη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποκτήσουν ορισμένα αξιόλογα ποσοστά οι παλαιοί μέτοχοι αλλά να προκύψουν στο μέλλον και νέοι μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες.

.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook