Εκατόν τριάντα χιλιάδες χρόνια πριν, στον Πλακιά της Κρήτης, έφτασε μια μονάδα ανθρωποειδών μέσω θαλάσσης και κατοίκησε την περιοχή. Η απουσία σκελετικών καταλοίπων επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν μονάχα εικασίες για το είδος, λέγοντας ότι ίσως ήταν Homo haidelbergensis ή erectus.

Ο καθηγητής Τόμας Στράσερ και η δρ Ελένη Παναγοπούλου θεωρούν ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες περιπτώσεις ναυσιπλοΐας στον κόσμο, και πιθανώς είναι η αρχαιότερη στη Μεσόγειο. Οι δύο επιστήμονες, σε επιφανειακές έρευνες στον Πλακιά και την Πρέβελη, βρήκαν ίχνη και άλλης κατοίκησης στην ίδια περιοχή, κατά τη Μεσολιθική περίοδο (9-11 χιλιάδες χρόνια πριν). Τα ευρήματα αυτά ανέλυσαν πρόσφατα στο Μινωικό σεμινάριο.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν πολύ σημαντικά, γιατί εντοπίστηκαν όχι μόνο 28 μεσολιθικές θέσεις, αλλά και 9 παλαιολιθικές με πολλά ευρήματα που κατ\’ αρχάς χρονολογούνται τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα», σημείωσε η κ. Παναγοπούλου.

«Η χρήση του νησιωτικού χώρου κατά την Παλαιολιθική τεκμηριώθηκε πολύ πρόσφατα διεθνώς και φαίνεται ότι η μεταφορά των ανθρωποειδών της Αφρικής προς την Ευρώπη έγινε μέσω της Κρήτης», τονίζει. Σε σπήλαια και σε πέτρινα καταφύγια (βραχοσκεπές) έχουμε σημαντικές δραστηριότητες. Π.χ, μεσολιθικά εργαστήρια, που απουσιάζουν στην κυρίως Ελλάδα. Χιλιάδες παλαιολιθικών και μεσολιθικών εργαλείων εντοπίστηκαν.

Ξύστρες, ακίδες, μικρόλιθοι, οδοντωτά εργαλεία και εργαλεία με εγκοπές μαρτυρούν την ευρεία χρήση τεχνολογίας εκείνες τις εποχές. Τα παλαιολιθικά διαφέρουν από τα μεσολιθικά. Με αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια λίθου γίνονταν όλες οι δουλειές.

Τα λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής φαίνεται να προέρχονται από τουλάχιστον δύο εργαστήρια, όπως δείχνει ο τρόπος κατεργασίας

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook