Άνοιξε σήμερα τις πόρτες του το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Χανίων για τους περίπου 500 πολίτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών σίτισής τους. Μέσα από μια διαδικασία, που διήρκησε περίπου τρεις μήνες, έγινε η επιλογή των δικαιούχων που με μια ειδική κάρτα μπορούν να επισκέπτονται το παντοπωλείο και να παίρνουν, κυρίως, είδη διατροφής.

«Είναι άνθρωποι, που κάποιοι από αυτούς ακόμα και πριν δύο μήνες είχαν τη δουλειά τους, το πρόγραμμά τους και σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χρυσούλα Χατζηδάκη.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανάγκες των συσσιτίων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων όπου βρίσκουν «καταφύγιο» τουλάχιστον 30.00 πολίτες, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς.

Μάλιστα εν όψει του Πάσχα ο δήμος αποφάσισε τη διανομή ποσού 10.000 ευρώ σε συσσίτια ιερών ναών. Στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου θα διατεθεί το ποσό των 5.000 ευρώ. Με το ποσό των 1.000 ευρώ θα ενισχυθούν ο οι ναοί των Εισοδίων, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας, του Αγίου Νικολάου Σούδας, ενώ 2.000 ευρώ θα διατεθούν προς τα συσσίτια της Σπλάντζιας.


Η διαδικασία «αγορών» από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Σε κάθε δικαιούχο έχουν δοθεί  κουπόνια που  αντιστοιχούν σε προιόντα τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν από τα ράφια του Παντοπωλείου σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Όπως είχε δηλώσει στο Flashnews.gr η η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη«Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε οι δικαιούχοι κάθε φορά να επιλέγουν τρόφιμα τα οποία έχουν ανάγκη» διευκρινίζοντας ότι «τα κουπόνια αντιστοιχούν σε διατροφικές μονάδες και διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του θα έχει το δικαίωμα να ψωνίσει από το Παντοπωλείο έναν συγκεκριμένο αριθμό προιόντων που θα είναι, φυσικά, μικρότερος από εκείνον που θα μπορεί ένας που έχει οικογένεια.

Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να προμηθεύεται αυτά που θέλει μια ή δύο φορές τον μήνα. Το Παντοπωλείο θα είναι ανοιχτό δύο ημέρες την εβδομάδα και οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από την Κοινωνική υπηρεσία για τις ημέρες στις οποίες θα μπορούν να ψωνίσουν.

Στόχος είναι στις δύο πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα οι δικαιούχοι να έχουν ψωνίσει τις αναγκαίες προμήθειες και τις επόμενες δύο εβδομάδες να καλύπτουν συμπληρωματικές ελλείψεις.