Απορρίφθηκε η συμμετοχή στο PSI ή αναβλήθηκε η απόφαση για τη συμμετοχή σε 18 σειρές ελληνικών ομολόγων τα οποία διέπονται από ξένο και έγιναν τις προηγούμενες ημέρες συνελεύσεις των ομολογιούχων, όπως ανακοίνωσε ο OΔΔΗΧ.

Σε 11 σειρές ομολόγων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το αίτημα απορρίφθηκε και σε επτά, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε.

Σε δυο περιπτώσεις -μια έκδοση σε ευρώ και μια σε ελβετικό φράγκο, αθροιστικού ύψους 2,31 δισ. ευρώ- δεν υπήρξε απαρτία, ενώ σε 16 σειρές δόθηκε η έγκριση από τη συνέλευση.

Στις επτά περιπτώσεις υπήρξε αναβολή της συνέλευσης, δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η ελληνική προσφορά για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο παραμένει ελκυστική και προειδοποίησε ότι δεν συνιστά χρεοκοπία (default) η μη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν θα «κουρευτούν» στο πλαίσιο του PSI.

Στις 23 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για μεθαύριο Τετάρτη 4 Απριλίου το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου και των εγγυημένων ομολογιακών δάνειων των ΔΕΚΟ προκειμένου να δώσει μια πρόσθετη ευκαιρία στους επενδυτές να μετέχουν στο PSI.

Το ποσοστό συμμετοχής στο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ήδη αγγίξει το 95,7% και η κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές για τη μικρή μειοψηφία ομολογιούχων για τους υπόλοιπους: Ή να συνεχίσει να εξοφλεί τα ομόλογα ή να αρνηθεί την αποπληρωμή τους και να ξεκινήσει έτσι ένας γύρος δικαστικών διεκδικήσεων ή να καταθέσει νέα προσφορά.

Η ανταλλαγή αφορά ομόλογα ξένου δικαίου και ομόλογα που έχουν εκδώσει ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 28,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, κάτοχοι ομολόγων 20 δις έχουν ήδη αποδεχτεί την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελληνική Δημοκρατία αποδέχτηκε την τροποποίηση όλων των σειρών (των ομολόγων) όπου οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από την απαιτούμενη πλειοψηφία και ανανέωσε την πρόσκληση συμμετοχής για όλες τις σειρές των ομολόγων όπου οι συνελεύσεις αναβλήθηκαν για τις 18 Απριλίου» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.