Με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη συναντήθηκε σήμερα ο κ. Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στα πλαίσια της προγραμματισμένης περιοδείας του στο Λασίθι.

Τον κ. Κουβέλη ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου για τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μεταξύ των οποίων, το θέμα του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου και την αποπεράτωσή του, το Κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στη Νεάπολη, τα θέματα παιδείας τα οποία σε σχέση με την νέα χωροταξική αναδιάταξη θα πρέπει ο Νομός Λασιθίου να έχει το μερίδιό του καθώς και για το σημαντικό ζήτημα της χωροθέτησης των ΑΠΕ στην περιοχή μας.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ ο Δήμαρχος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση και όχι απόκλιση ως προς το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο και να δημιουργηθούν νέα ποιοτικά κριτήρια ώστε οι μικρότεροι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων.
Για το ζήτημα των Λιμενικών Ταμείων ο κ. Κουνενάκης είπε κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης το γρηγορότερο δυνατό και συνέχισε αναφερόμενος σε γενικότερα θέματα υποδομών και Τουρισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το θέμα των οικονομικών των Δήμων, τα οποία έχουν μειωθεί αισθητά και οι Δήμοι δε δύνανται πλέον να καλύπτουν τις απαραίτητες καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμα την αδικαιολόγητη απόφαση της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% με αποτέλεσμα, κυρίως οι τουριστικοί δήμοι , να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες υποχρεώσεις προς τους επισκέπτες.
Για το φαινόμενο του all inclusive ο κ. Κουνενάκης δήλωσε ότι μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, την εξαφάνιση της διαφορετικότητας και στην ερημοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού χώρου όπου δραστηριοποιούνται οι τουριστικές μονάδες. Το all inclusive είναι ένα προϊόν το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς, πρέπει όμως να μπουν κάποιοι κανόνες ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Ο κ. Κουβέλης στη δική του τοποθέτηση συμφώνησε με το Δήμαρχο στο ζήτημα της μείωσης των κεντρικών πόρων οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται με τις πραγματικές πληθυσμιακές ανάγκες του νομού και ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές αυξάνονται δραματικά κατά την τουριστική περίοδο.

Για το πάγιο αίτημα της παραχώρησης των Λιμενικών Ταμείων στους Δήμους ο κ. Κουβέλης είπε ότι η παράταξή του στηρίζει απόλυτα αυτή την θέση. Αναφερόμενος στο fast track ως προς το σύνολο των επενδύσεων, είπε ότι ενώ με αυτή τη διαδικασία καταργείται η γραφειοκρατία. Ωστόσο σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, προέχουν η διαφάνεια, ο σεβασμός της νομιμότητας και η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτές οι διαστάσεις σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρακάμπτονται στο όνομα της επιταχυνόμενης διαδικασίας για την εγκατάσταση των όποιων επενδύσεων και θα πρέπει να εκπονούνται απαραίτητα μελέτες για την αναλογία δεκτικότητας των περιοχών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Αντώνης Ανηψιτάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Μιχάλης Σγουρός, κ. Νίκος Αφορδακός, κ. Μιχάλης Κερούλης και κ. Μιχάλης Μαρής, οι Δ/ντές του Δήμου κ. Λασθιωτάκης Μιχάλης και κ. Βασίλης Κοζυράκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Καφετζάκη, κ. Κωστής Χριστουλάκης, κ. Στάθης Βιδάλης καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής μας καθώς και των άλλων νομών της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook