Περίπου 750 εκτάρια ενός φυσικού πάρκου της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, έχουν καταστραφεί από τις φλόγες από το Σάββατο, αλλά η φωτιά είναι \”πλέον υπό έλεγχο\”, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η πυρκαγιά, η οποία έπληξε το φυσικό πάρκο Φράγκας ντο Εουμε, μια προστατευόμενη περιοχή λόγω του οικολογικού πλούτου της, προκάλεσε την απομάκρυνση 200 ατόμων.

\”Η πληγείσα περιοχή είναι περίπου 700 εκτάρια απο τα οποία τα 500 ήταν δασική περιοχή ενώ τα άλλα καλύπτονταν από θάμνους\”, αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικών περιοχών και Ναυτιλίας της Γαλικίας, σε ανακοίνωσή του

\”Το πεδίο έχει περικυκλωθεί και είναι σχεδόν υπό έλεγχο, αλλά το επίπεδο 1 του συναγερμού πυρκαγιάς έχει διατηρηθεί, ως προληπτικό μέτρο\”, πρόσθεσε.

Σημαντικά μέσα, ανάμεσά τους τριάντα ταξιαρχίες πυροσβεστών, 286 μέλη της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης, οκτώ ελικόπτερα και επτά αεροπλάνα, κινητοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Η Ισπανία γνώρισε φέτος τον πλέον ξηρό χειμώνα από το 1940, και είχε ήδη, στα τέλη Φεβρουαρίου, καταγράψει περισσότερες από 3.000 πυρκαγιές από την αρχή του έτους.

Το Φράγκας ντο Εουμε κηρύχτηκε Φυσικό Πάρκο το 1997. Καλύπτει 9.125 εκτάρια από τα οποία τα 3.497 είναι δάση, τα 406 υδατικά συστήματα, και το υπόλοιπο βοσκότοποι, θαμνώδεις περιοχές και καλλιέργειες .

\”Είναι μια τραγωδία για τη χώρα\”, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, η \”Γαλικία δεν είναι προς πώληση\”, πρόσθεσαν, καλώντας μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις σε διαδηλώσεις το βράδυ σε πολλές πόλεις της Γαλικίας, ανάμεσά τους στη Λα Κορούνια, το Βίγκο, τον Αγ. Ιάκωβο της Κομποστέλα και την Ποντεβέντρα.

Καλούν επίσης σε ανακοίνωσή τους σε διαδηλώσεις \”κατά των πυρκαγιών υπέρ των εμπορικών συμφερόντων\”.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αυτή η φωτιά είναι \”εξαιρετικά σοβαρή, διότι\” δεν είναι απλώς μια ακόμη φωτιά, ούτε ένα ατύχημα, αλλά μοιάζει με μια προμελετημένη επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια\”.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook